În urma negocierilor, angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au obţinut pachete salariale foarte atractive.
Pachetele salariale ale minerilor şi energeticienilor olteni sunt din ce în ce mai atractive. Salariul mediu al ortacilor din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), cu sediul în Târgu-Jiu, va ajunge, de la 1 aprilie, la aproximativ 1.000 de dolari, în timp ce leafa propusă lucrătorilor din cadrul Complexului Energetic Rovinari se apropie de 1.000 de euro. SNLO, cel mai mare producător de cărbune din România, are aproximativ 9.000 de salariati şi cariere miniere în judeţele Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi. Tichete şi sporuri noi
După negocierile cu administraţia SNLO, ortacii au obţinut, începând de luna viitoare, o creştere salarială de 28%, care a fost stabilită în urma încheierii contractului colectiv de muncă între sindicate şi administraţie. Salariul mediu va creşte de la 1.980 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 2.500 de lei. În plus, minerii vor avea parte şi de alte beneficii. Potrivit lui Viorel Temelescu, şeful comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă din partea sindicatelor, minerii care lucrează în carierele de exploatare a cărbunelui vor primi un spor, nou introdus, de 10%.
Un alt drept obţinut de sindicate este dublarea retribuţiei pentru cei care muncesc în zilele de sâmbătă şi duminică. În plus, minerii din cadrul SNLO vor primi de trei ori pe an tichete cadou, în valoare de 400 de lei. Această sumă va fi oferită pentru fiecare sărbătoare „negociată“ - de Crăciun, de Paşte şi de Ziua Minerului.
Pe lista avantajelor obţinute de minerii din cadrul SNLO se numără şi faptul că ortacii care muncesc în cariere vor avea două clase de salarizare, deci vor câştiga mai mult decât colegii lor. În plus, „alocaţia de cărbune“, care reprezintă contravaloarea în bani a cantităţii de cărbune pe care o primeşte fiecare miner, a crescut de la 6-10 tone pe an la 15 tone, respectiv circa 270 de euro. Ochelari gratis şi bilete de tratament
Printre beneficiile obţinute de minerii din Oltenia se mai numără şi creşterea valorii biletului de odihnă şi tratament de la 1.500 de lei la 1.850 de lei. De această facilitate se bucură, de la 1 aprilie, un procent crescut din numărul de angajaţi, respectiv 40%, faţă de 30%. Un alt spor este cel destinat celor care au probleme de vedere şi care au nevoie de consult de specialitate şi de ochelari. Aceştia vor beneficia de toate acestea pe cheltuiala SNLO, până în limita a 600 de lei.
De asemenea, copilul lucrătorului care este nevoit să renunţe la post din motive medicale este angajat imediat la SNLO. Potrivit lui Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia şi şeful comisiei de negociere, contractul colectiv de muncă va fi înregistrat astăzi la Direcţia de Muncă şi va intra în vigoare de la 1 aprilie.
„Creşterea salarială s-a bazat pe creşterea producţiei estimate pentru acest an şi creşterea productivităţii muncii. Factorul intensiv va creşte, pentru că se va lucra şase zile pe săptămână“, a declarat directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu. Potrivit acestuia, în anul 2007, SNLO a realizat pentru prima dată profit, acesta fiind de câteva zeci de milioane de lei. În primul trimestru al acestui an, preţul cărbunelui livrat a fost majorat cu 11% pentru Complexul Energetic (CE) Rovinari şi cu 6% către CE Turceni. O tonă de cărbune costă circa 18 euro. CONFLICT Contractul colectiv, blocat la CE Rovinari Pe de altă parte, la CE Rovinari, încheierea contractului colectiv de muncă este blocată. Sindicatele solicită creşterea salariului cu 35%, în timp ce conducerea societăţii nu oferă decât 20%. Salariul mediu în CE Rovinari este acum de 2.500 de lei, iar dacă sindicatele ar accepta propunerea administraţiei ar ajunge la 3.000 de lei.
La acesta se adaugă alte sporuri, astfel încât leafa s-ar apropia de 1.000 de euro. Laurenţiu Ciurel, directorul CE Rovinari, spune că nu va accepta solicitarea sindicatelor şi că este posibil să se ajungă la deschiderea unui conflict de muncă. În prezent, sindicatele au dat în judecată conducerea CE Rovinari pentru acordarea „cotei de energie“, o indemnizaţie stabilită la nivel de ramură.
HUNEDOARA
Afaceri păguboase ale sindicaliştilor din minerit
Afacerile demarate de sindicatele miniere din Valea Jiului au intrat în faliment, iar cotizaţiile minerilor, de ordinul miliardelor de lei, au fost cheltuite haotic de lideri. Pus pe investiţii, preşedintele Sindicatului Liber de la mina Livezeni, Adrian Jurcă, a reuşit performanţa de a falimenta o societate şi a închide alte două. În numele Sindicatul Liber al Exploatării miniere Livezeni, a funcţionat o firmă care tipăreşte presă, SC Tipo Media, un ziar, „Ortacul“, dar şi un club select, deschis în incinta Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu“, din centrul Petroşaniului.
La scurt timp, liderii şi-au dat seama că din presă nu se îmbogăţesc peste noapte şi nici în clubul de fiţe ortacii nu au dat năvală. Adrian Jurcă spune că, în momentul când a constatat că firma de presă nu e profitabilă, a decis să-şi deschidă o nouă afacere, în domeniul comerţului. „Entropia 01 Impex SRL a fost înfiinţată ca o alternativă a Tipo Media, însă am încetat activitatea şi pe această firmă, după ce mi-am dat seama că nu reprezintă decât un reper pentru reclamaţii şi bârfe“, spune Jurcă.
1.400 de ortaci îşi aşteaptă banii
Eşecurile din afaceri au făcut ca în cazul unei alte societăţi de comerţ a sindicatului de la Livezeni, SC Marisanca SRL, activitatea să fie închisă înainte să înceapă. „Doar am înfiinţat societatea, dar nu am deschis niciodată activitatea. Pierderile care apar în bilanţ reprezintă taxele pe care le-am achitat. Nu am mai pornit activitatea, pentru că ne-am dat seama că în Valea Jiului nu are rost ca sindicatele să înfiinţeze societăţi“, afirmă Jurcă.
Liderul sindical încearcă să îi liniştească pe cei 1.400 de cotizanţi. „Banii investiţi au fost recuperaţi în proporţie de circa 40%, prin valorificarea bunurilor deţinute de societăţi. Acum am lansat o acţiune prin care fiecare membru de sindicat, din cei aproape 1.400, să îşi primească înapoi suma cu care a participat, şi deja primii 100 de sindicalişti au primit câte 500.000 de lei vechi“, declară Adrian Jurcă.
SC Tipo Media SRL se află în prezent sub administrarea judiciară a SC Activ Insolv Expert IPURL din Deva, iar SC „Art Club“ a fost vândută unei persoane fizice din judeţul Gorj. (Marius Mitrache)