Din această toamnă, elevii din Timişoara vor învăţa despre animale chiar la grădina Zoologică, unde va fi inaugurată o clădire multifuncţională special amenajată pentru activităţile didactice.
Clădirea multifuncţională este amplasată la intrarea în grădina zoologică şi are o suprafaţă de 1.280 de metri pătraţi.
Potrivit proiectului, imobilul va cuprinde o sală specială pentru desfăşurarea orelor de biologie, la demisol va fi un aquarium, iar deasupra o sală polifuncţională cu arhivă şi bibliografie de specialitate, dar şi un teatru de vară, unde copii pot susţine orele de curs.
De asemenea, proiectul mai prevede şi amenajarea unor spaţii de cazare, cu o capacitate de zece locuri, pentru copiii care vor veni aici în tabără.
Finanţare de la Ministerul Mediului
Reprezentanţii municipalităţii spun că prin intermediul acestui proiect vor ca micuţii să înveţe să protejeze animalele, dacă vor petrece mai mult timp în preajma lor.
„Am gândit proiectul plecând de la nevoile de material didactic a şcolilor, dar şi pentru că în activităţile pe care le-am avut în colaborare cu câteva şcoli ni s-a cerut un asemenea spaţiu”, explică administratorul Zoo, Mihăiţă Afrenie.
Pentru acest proiect Primăria Timişoara a obţinut finanţare de la Ministerul Mediului, costurile totale fiind de peste 3 milioane de lei, din care doar un sfert vor fi suportate de la bugetul local.
Pădurea Verde
Canguri pitici şi raţe mandarine
Grădină Zoologică Timişoara are o suprafaţa de 6,34 de hectare şi se găseşte la marginea oraşului, în Pădurea Verde. Din 2007, funcţionează în cadrul Serviciului public pentru Administrare a Grădinii Zoologice şi Botanice Timişoara.
Cele două concepte după care funcţionează sunt „mai mult spaţiu" şi „mai aproape de animale”. La zoo micuţii pot vedea de la canguri pitici şi raţe mandarine, până la reprezentanţi ai faunei carpatice, dar şi maimuţe exotice, lei, ţestoase, lame şi o sumedenie de păsări.
Grădina Zoologică Timişoara derulează în prezent un parteneriat cu grădina zoologică din Szeged, Ungaria. Proiectul „Trăim în bazinul Carpaţi” se derulează până în 2013 şi îşi propune educarea şi apropierea publicului de natură şi de animalele sălbatice.