Ordonanţa care reduce sporurile magistraţilor, blocată de judecători

Ordonanţa care reduce sporurile magistraţilor, blocată de judecători

Curtea de Apel Bucureşti, printr-o hotărâre judecătorească a dispus blocarea efectelor ordonanţei, prin care este suspendat sporul de stres de 50% pentru magistraţi şi personalul auxiliar din justiţie. Hotărârea a fost pronunţată în procesul deschis de Tribunalul Bucureşti, împotriva Ministerului de Justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a judecat, azi, cinci procese ale magistraţilor şi ale personalului auxiliar din justiţie, care cer suspendarea ordonanţei.

În toate procesele, magistraţii au câştigat. Decizia este executorie, dar nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Alte zeci de procese cu aceeaşi cerere, intentate de magistraţi şi personal auxiliar al instanţelor din întreaga ţară vor fi judecate la Curtea de Apel în 21 iulie. Surse din cadrul Curţii de Apel au declarat pentru evz.ro, că serviciul contabilitate-salarii al instituţiei nu a modificat fluturaşii de salariu, pe care magistraşii şi personalul auxiliar urmează să-l încaseze în 10 ale lunii.

Conform ordonanţei, ale cărei efecte au fost supendate de Curtea de Apel, salariile magistraţilor ar fi trebuit să fie cu circa 50% mai mici. "În aceste condiţii salariile rămân la valoarea de luna trecuta, cel puţin până ce instanţa se va pronunţa în cazul, în care, Ministerul de Justiţie, în calitatea sa de ordonator de credite, va face recurs", a precizat un magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru evz.ro.

S-au răzvrătit şi procurorii

Procurorii şi personalul auxiliar din Parchetului Tribunalului Bucureşti au chemat în instanţă procurorul general, în calitatea sa de ordonator de credite.

Procesul s-a judecat azi, iar procurorii au avut câştig de cauză. În replică procurorul general a precizat: "Prin lege, magistraţilor le este interzis să facă grevă şi cred că şi procurorii sunt suficient de înţelepţi să nu încalce legea, crezând că prin încălcarea legii se ajunge la respectarea ei.

Dacă vrem ca legea să fie respectată şi să ni se acorde drepturile salariale şi noi trebuie să respectăm legea şi obligaţiile prevăzute în statut", a declarat, Laura Codruţa Kovesi.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, că a anunţat, în urmă cu câteva luni, că nu vor mai fi bani de sporuri şi că luptă alături de Ministerul Public pentru obţinerea de fonduri pentru Justiţie.

CSM scrie scrisori Guvernului

Consiliul Superior al Magistraturii cere, într-o scrisoare deschisă, Guvernului, să rezolve problemele financiare din sistemul judiciar, Consiliul susţinând că reducerea veniturilor din justiţie afectează independenţa magistraţilor.

CSM arată că reducerea salariilor magistraţilor „va avea un impact redus asupra angajamentelor bugetare”.

De asemenea, reprezentanţii CSM consideră că această decizie „contravine poziţiei publice adoptate de reprezentanţii celorlalte puteri ale statului, conform cărora modernizarea şi eficientizarea sistemului judiciar reprezintă o prioritate, inclusiv în cadrul obligaţiilor asumate de România în relaţia cu Uniunea Europeană”.

CSM critică decizia Guvernului de a elimina, începând cu luna iunie, sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

CITEŞTE ŞI:

Salariile magistraţilor de la Curtea Supremă nu se reduc

Ne puteți urmări și pe Google News