„V-am spus. Portul Rotterdam este supraîncărcat. Navele așteaptă zile întregi la descărcare. Deci, practic, nu ar fi foarte afectat Portul Rotterdam dacă Portul Constanța s-ar dezvolta. Noi nu am dezvoltat Portul Constanța. Dacă noi eram oameni cu scaun la cap, astăzi, am fi avut legătura între Potul Constanța și infrastructura de transport europeană și pe rutier și pe feroviar și pe fluvial pentru că avem Dunărea.

 Ne-a dat Dumnezeu Dunărea, ne-a dat Dumnezeu Marea Neagră și noi încă nu fructificăm, nu noi, cei care au deținut puterea aproximativ 70% din timpul de după Revoluție. Faptul că nu valorificăm Portul Constanța nu este problema olandezilor și legenda, care circulă, că ei ar fi pus condiția să privatizăm Portul Constanța ca să ne susțină pentru Schengen este o minciună gogonată.

 Prima opoziție, care a existat la olandezi, nu s-a datorat Premierului Rutter, s-a datorat unui partid naționalist, care a asigurat majoritatea parlamentară, care a declarat că dacă Guvernul Olandei, prin Premierul său în cadrul Consiliului European, votează pentru primirea României în Spațiul Schengen, ei rup coaliția de guvernare.

Aici, vă dați seama, trebuie să poți negocia cu fiecare actor politic, care este implicat în decizia la nivelul fiecărui Guvern, să vezi, care este rațiunea acestei opoziții și cum poți să îndepărtezi această opoziție, dar pentru asta trebuie să înțelegi bine politica europeană, trebuie să înțelegi politica din fiecare țară europeană, trebuie să ai parteneri cu care să poți să discuți, să ai negocieri extrem de serioase și mai ales să ai capacitatea să știi foarte clar ce poate să înfrângă opoziția care este pusă, la un anumit moment, contra unui interes al României. Guvernul acesta nu numai că nu a încercat să elimine opoziția din Olanda, dar a provocat opoziție și la alte țări” a transmis Ludovic Orban, vineri, la Satu Mare.