Evenimentul Zilei > International > INCREDIBIL! Opt personaje importante din RUSIA au murit în mod SUSPECT, în ultimele CINCI luni. Care sunt teoriile CONSPiRAȚIEI
INCREDIBIL! Opt personaje importante din RUSIA au murit în mod SUSPECT, în ultimele CINCI luni. Care sunt teoriile CONSPiRAȚIEI

INCREDIBIL! Opt personaje importante din RUSIA au murit în mod SUSPECT, în ultimele CINCI luni. Care sunt teoriile CONSPiRAȚIEI

Cel mai recent incident în care a fost împușcat un politician rus, în fața unui hotel din Ucraina, ridică la 8 numărul rușilor cunoscuți, care au murit în ultimele cinci luni, de la alegerile prezidențiale din SUA, până acum, remarcă CNN.

Printre decesele recente, se numără cinci diplomați ruși. Unele dintre decese par a fi din cauze naturale, iar autoritățile au exclus vreun scenariu morbid.

În unele cazuri, totuși, rămân semne de întrebare. Asta fie pentru că faptele s-au schimbat între timp, detaliile sunt greu de găsit, fie pentru că decesele sunt încă anchetate, conform CNN.

Teoreticienii conspirației au speculat că mortea acelor persoane ar avea de-a face, într-un fel sau altul, cu interferența Rusiei în alegerile din SUA. Nu există nicio dovadă, însă, pentru o astfel de legătură.

1. Politicianul împușcat în Ucraina

Denis Voronenkov, 45 de ani, a fost împușcat mortal, joi, în fața unui hotel din Kiev. El și soția sa au fost critici ai regimului de la Kremlin și au părăsit țara, refugiindu-se în Ucraina, în octombrie 2016. Voronenkov a depus mărturie într-un proces de trădare împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost perceput ca o moerionetă a lui Putin. Actualul președinte ucrainean a catalogat uciderea lui Voronenkov drept „un act terorist al statului rus”. Autoritățile rusești neagă, însă, acuzațiișe.

2. Moartea subită a ambasadorului rus la ONU

Vitali Ciurkin (64 de ani), ambasador la ONU, a murit în 20 februarie, în urma unui aparent infarct. El era în biroul său, cu treavă, când a murit, conform unei declarații publice a misiunii Rusiei la ONU.

3. Ambasadorul rus în India a murit, după o scurtă suferință

Alexander Kadakin, 67 de ani, ambasadorul rus în India, a murit în 26 ianuarie. O purtătoare de cuvânt a Ambasadei ruse în New Delhi a declarat că diplomatul a murit după o scurtă boală și nu era vorba despre „nimic extraordinar și special” legat de circumstanțele care au dus la moartea sa. Kasakin lucra în India din 2009. Premierul indian, Narendra Modi, l-a descris ca pe „un mare prieten al Indiei”, care a muncit din greu pentru a âmbunătăți relațiile între cele două țări.

4. Diplomat rus găsit mort în Atena

Andrey Malanin, un diplomat de rang înalt din Ambasada Rusiei în Grecia, a fost găsit mort la începutul lunii ianuarie. Malanin, 54 de ani, era șeful secției consulare din Atena. Surse din poliție au declarat pentru CNN că mai mulți colegi îngrijorați au sunat autoritățile după ce Malanin nu a venit la serviciu mai multe zile. Polițiștii au intrat în apartamentul său, în 9 ianuarie, și l-au găsit mort pe podeaua din dormitor. Primele informații de la polițiștii greci sugereau că el ar fi murit brusc, din cauze naturale. Doi oficiali eleni au spus că nu este suspectată o altă posibilitate, dar investigația se desfășoară încă,

5. Fost oficial al serviciilor secrete, găsit mort în mașina sa

Oleg Erovinkin, care avea legături strânse cu serviciile de informații rusești, a fost găsit mort în 26 demcebrie, în mașina sa, pe străziel Moscovei. Presa rusă a scris că avea 61 de ani. Agențiile guvernamentale rusești nu au dat publicității nicio cauză probabilă a morții. Era fost general al agenției FSB. A fost, de asemenea, șeful de personal al lui Igor Sechin, președintele companiei petroliere de stat Rosneft și a avut o relație apropiată cu Putin, încă din anii 1990.  Conspiraționiștii spun că ar fi fost o sursă de informație pentru dosarul de 35 de pagini care detalia legăturile din campania lui Trump și Rusia. Nu există nicio dovadă care să susțină fără urmă de îndoială această teorie.

6. Diplomat împușcat mortal în spate

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, 62 de ani, a fost asasinat la Ankara, în 20 decembrie. A fost împușcat de aproape, de un bărbat, în timp ce vorbea la o expoziție de artă. Criminalul, care era ofițer de poliție turc, a strigat „Nu uitați Siria!”, în timpul asasinatului.

7. Diplomat rus împușcat mortal, la Moscova

În aceeași zi cu împușcarea lui Karlov, la Moscova, Petr Polshikov, 56 de ani, un diplomat rus important, a fost împușcat în locuința sa, conform publicației Moskovskij Komsomolets. Ziarul scria că soția bărbatului l-a găsit pe acesta cu o pernă pe cap, iar sub pernă, polițiștii au găsit o rană de glonț în cap. Un purtător de cuvânt al MAE rus a spus că moartea lui Polshikov era mai degrabă un accident și nu avea nimic de-a face cu sarcinile sale guvernamentale.

8. Un oficial rus din New York a murit în ziua alegerilor din SUA

În ziua alegerilor prezidențiale americane, 8 noiembrie, la o oră după deschiderea urnelor în New York, poliția a primit un apel la 911, despre un bprbat inconștient în consulatul rus. Când au sosit, oamenii legii l-au găsit pe Serghei Krikov, 63 de ani, fără viață. Serviciile de urgență l-au declarat mort pe loc.

Krivov, care s-a născut în Rusia a fost comandant responsabil cu probleme de securitate în consulat, conform știrilor din Rusia, de la acea dată. Oficialii ruși din consulat au spus inișial că Krivov a căzut de pe acoperiș, apoi au declarat că a murit după un atac de inimă.

9. Avocat rus, aproape ucis

La începutul acestei săptămâni, un avocat rus particular al unei campanii anticorupție, ar fi căzut de la etajul patru al apartamentului său din Moscova.
Nikolai Gorokhov, 53 de ani, a fost foarte aproape de moarte, după ce a suferit „răni grave la cap” și a rămas în spital la urgență, potrivit prietenului său, investitorul Bill Browder. Gorokhov l-a repreznetat, recent, pe un alt avotcat rus care a dezvăluit cea mai mare fraudă fiscală din istoria Rusiei, Sergei Magnitsky, care a fost ulterior întemnițat, și bătut până a murit, într-un centru de detenție din Moscova. Gorokhov continuase lupta clientului său.