Evenimentul Zilei > Actualitate > Oprescu ar putea rămâne cu metroul suspendat
Oprescu ar putea rămâne cu metroul suspendat

Oprescu ar putea rămâne cu metroul suspendat

Trecerea Metrorex la Primăria Capitalei ar putea lăsa bucureştenii din Drumul Taberei, şi nu numai, fără metrou. Sorin Oprescu nu are bani de investiţii. De dragul imaginii, el a negociat preluarea doar cu numele şi vrea ca lucrările să fi e făcute de Ministerul Transporturilor

Premierul Victor Ponta a anunţat că va trece societatea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, motivând că numai aşa ar putea fi terminate lucrările de construire a noilor magistrale. Surse USL spun, însă, că premierul încearcă să-i facă imagine lui Oprescu. De două zile, specialiştii Ministerului Transporturilor discută dacă pot să treacă în subordinea primarului general doar gestionarea metroului, aşa cum îşi doreşte edilul, nu şi investiţiile. "Primăria nu ar avea bani pentru lucrările începute şi nici de subvenţie", susţin surse guvernamentale.
Deja au fost reduse fondurile pentru Magistrala V -Valea Ialomiţei – Drumul Taberei, de la 380,9 milioane de lei, la 178,9 milioane, ceea ce ar putea duce la întârzierea lucrărilor sau chiar la sistarea lor, după cum au precizat chiar reprezentanţii Metrorex. Începută în 2011, magistrala V-a blocat cartierul Drumul Taberei. Oamenii sunt dispuşi să suporte şantierul, cu condiţia ca linia să fie terminată în 2015, aşa cum se lăuda şi primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, care s-a folosit de acest proiect în campania electorală.
"Adio noi linii de metrou"
În opinia fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, decizia de a trece metroul la Municipalitate este una greşită în acest moment. "Eu am discutat trecerea metroului la Primărie când eram ministru. Atunci, domnul primar general a spus că nu îl vrea pentru că nu poate suporta investiţiile aflate în derulare. Dacă va trece la Primărie acum, bucureştenii îşi pot lua adio de la noi linii de metrou. În plus, Primăria nu poate suporta creditele angajate de Metrorex", a explicat Boagiu. Compania are în derulare investiţii de nu mai puţin de şapte miliarde de euro.
În ultima şedinţă de Consiliu, aleşii au aprobat contractarea unui credit de 800 de milioane de euro ca să achite unele lucrări care deja au fost finalizate. În plus, Oprescu vrea şi autostradă suspendată, care va costa 1, 3 miliarde de euro. Nici aleşii generali nu cred că Primăria va putea gestiona în acest moment metroul. "Păi, de unde bani. Să îşi plătească datoriile şi să se termine investiţiile. Abia avem bani de subvenţii şi investiţii pentru RATB şi RADET", a spus Victor Stan, liderul PSD din Consiliul General.
La fel consideră şi Mircea Raicu, PDL: "Măsura trebuie luată peste mai mulţi ani, nu acum. Noi nu putem suporta dezvoltarea metroului".
"Reprezentanţi ai Municipalităţii şi ai Guvernului analizează preluarea de către Primărie a Metrorex."
SORIN OPRESCU, primar general
"Nu vrem să stăm mulţi ani în mocirlă!"
Ionela Săvescu
Bucureşteni care locuiesc în Drumul Taberei au de îndurat de când şantierul le-a fost adus la bulevard, odată cu lucrările la magistrala V de metrou. Deşi constructorul a scris pe afişe "În 3 ani, aici va fi staţia ta de metrou", oamenii din sectorul 6 al Capitalei ştiu că, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Generale, lucrările vor fi tărăgănate şi tot cartierul va fi înghesuit de utilaje. Deja traficul s-a îngreunat din cauza mai multor străzi care au fost închise. "Au scos de pe rută autobuze şi greu ajungi să mai ieşi din cartier. Locurile de parcare de la stradă s-au înjumătăţit şi nu poţi să mai mergi pe trotuar, pentru că fiecare le parchează pe unde poate", spune Marin Ştefan, locuitor din ,73 în Drumul Taberei.
Maria Dobrescu abia îşi făcuse cumpărăturile în Piaţa Moghioroş. La fiecare drum de întoarcere acasă trebuie să traverseze un parc nepavat, prin praf şi prin moloz: "Vă daţi seama ce-o fi aici când plouă? Mocirlă! Nu vrem să stăm mulţi ani în mocirlă!". Bucureşteanca spune că, dacă magistrala ar fi finalizată în trei ani, tot haosul din Drumul Taberei ar fi suportabil: "E strigător la cer să ţii oamenii să meargă ani la rând prin mizerie şi praf".
Soţii Gabriela şi Alexandru nici nu mai trag speranţe că mai apucă să se plimbe vreodată cu "metroul nou": "Generaţia noastră nu cred că mai prinde norocul ăsta. S-a aglomerat totul, au mutat staţiile de autobuz. E mult praf, muncitorii şi-au pus şantierul peste trotuare şi trebuie să ocolim mult".
CITIŢI ŞI:

  • Ponta îi pune METROUL ÎN BRAŢE lui Sorin Oprescu
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News