Percheziţiile au avut loc la diferite locaţii de pe raza localităţilor Botoşani, Ştefăneşti, Bădiuţi, Bobuleşti şi Româneşti, toate din judeţul Botoşani.
Pânda
Oamenii legii au urmărit pas cu pas activitatea reţelei încă din luna septembrie.
În această perioadă, au fost fost desfăşurate activităţi complexe de urmărire penală şi informative care a vizat destrămarea grupului infracţional organizat transnaţional, specializat în contrabanda cu ţigări de provenienţă moldovenească şi ucraineană.
Gruparea era formată din peste 20 de persoane, cetăţeni moldoveni şi români. Rolul cetăţenilor moldoveni era de a introduce în ţară, prin sustragerea de la controlul vamal, peste râul Prut, a unor însemnate cantităţi de ţigări, iar cel al cetăţenilor români de a prelua, transporta, depozita şi valorifica aceste bunuri în pieţele de pe raza judeţului Botoşani.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada septembrie-decembrie 2011, gruparea a introdus în ţară peste 100.000 pachete de ţigări de provenienţă moldovenească şi ucraineană mărcile Plugarul, Monte Carlo, Winston, Viceroy Kiss şi altele.
Flagrantul
Miercuri, în urma efectuării unei activităţi de supraveghere operativă, au fost observaţi o parte din membrii grupării transportând dinspre malul râului Prut mai multe colete voluminoase. În acel moment, poliţiştii de frontieră i-au reţinut şi i-au legitimat, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 7500 pachete de ţigări marca Plugarul.
Au urmat o serie de percheziţii domiciliare, efectuate ieri şi astăzi, în mai multe imobile aparţinând membrilor grupării. În cele 30 de locaţii răscolite de oamenii legii au fost descoperite şi ridicate 3000 pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova, 60 telefoane mobile, cartele telefonice, sume de bani în lei, unităţi PC şi diferite înscrisuri.
De asemenea, au fost puse în executare un număr de 18 mandate de aducere. La acţiune, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul teritorial Botoşani au participat lucrători ai I.J.P.F. Botoşani, S.C.C.O. Botoşani, I.J.J. Botoşani, cu sprijinul structurilor de suport tehnic şi operativ din cadrul D.G.I.P.I.
Cercetările continuă pentru stabiliriea întregii activităţi infracţionale.