Operaţiunea "Opriţi urna!"

Operaţiunea "Opriţi urna!"

Aducerea în ţară a urnei cu cenuşa controversatului scriitor Nyirö József a provocat un circ ieftin, în ziua de Rusalii.

Reînhumarea pe pământ românesc a celui care a fost scriitorul Nyirö József s-a transformat într-o mascaradă instituţională, cu risipă financiară şi angrenarea unor angajaţi ai statului într-un meci cu faulturi, dar şi cu simulări. După procese pornite în zi de sâmbătă şi procurori puşi pe piste false, în cele din urmă, reînhumarea cenuşii lui Nyirö a fost anulată.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat încă de la începutul săptămânii trecute faptul că nu este de acord cu reînhumarea scriitorului la Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele acestuia au fost dezgropate la Madrid acum o lună de către reprezentanţii Parlamentului ungar, care au plănuit o reînhumare fastuoasă la Odorheiu Secuiesc. Motivând că, dincolo de opera literară, Nyirö a avut o activitate politică extremistă, cu caracter antisemit, premierul României, Victor Ponta, a anunţat vineri că se opune intenţiilor Parlamentului maghiar şi a minorităţii maghiare din România. "Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităţilor române, având o activitate care poate fi aflată uşor, nu poate să primească onorur", a declarat Ponta, în numele Guvernului, citat de mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeaşi seară de vineri, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a lepădat de evenimentele programate la Odorheiu Secuiesc. Reînhumarea amintită face parte din campania electorală a preşedintelui Partidului Civic Maghiar, susţinea Kelemen. Proces în miez de noapte

Osemintele lui Nyirö au fost incinerate pe 22 mai, la Budapesta. Oficialităţile maghiare au renunţat apoi la programul iniţial, de a organiza o amplă procesiune pe ruta Budapesta – Odorheiu Secuiesc, cu opriri în mai multe oraşe din România ale trenului special care l-ar fi transportat pe Nyirö. "Va mai fi numai un eveniment care se va desfăşura pe un teren privat, în Grădina Preoţilor din apropierea cimitirului", a spus primarul Odorheiului Secuiesc, Bunta Levente, cel care iniţial a refuzat să autorizeze procesiunile pompoase. În ultima zi de a săptămânii trecute, el a eliberat o autorizaţie de reînhumare a lui Nyirö, la solicitarea unui cetăţean maghiar.

La o jumătate de oră după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, noul prefect de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a înregistrat la Secţia contencios administrativ a Tribunalului din Harghita, împotriva adeverinţei de reînhumare. Sâmbătă, ea a anunţat că, prin acest proces, a blocat procedura de reînhumare, din cauză că adeverinţa are greşeli funcţionăreşti. La nici patru ore de la declaraţia prefectului de Harghita, la 27 de km de Odorheiu Secuiesc, în localitatea Corund, un echipaj de poliţie opreşte un taximetru cu numere de Bucureşti. Operaţiunea "Opriţi urna!" se declanşase.

Căutau droguri şi au găsit o urnă

"De Rusalii, la Şumuleu Ciuc sunt aşteptate 100.000 de persoane. Prin urmare, noi facem controale de rutină, pentru a preveni traficul de arme sau droguri. Dar, din acest taximetru cu numere de Bucureşti, un cetăţean de naţionalitate maghiară s-a opus deschiderii portbagajului", descrie agentul şef Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Spiritele s-au inflamat, o dată cu intervenţia procurorilor care au dispus deschiderea portbagajului. Cel care transporta urna, Lukacs Csaba, jurnalist maghiar prezentat ca director de comunicare desemnat de Parlamentul de la Budapesta , s-a opus deschiderii urnei de lemn. A prezentat şi o adeverinţă din care reieşea că în urnă este cenuşă umană. Sâmbătă seara, după speculaţii ample lansate în presă, cutia de lemn a fost deschisă. Nici urmă de cenuşă! Ieri dimineaţa, reprezentanţii PCM au anunţat că reînhumarea lui Nyirö a fost anulată, în urma procesului demarat Prefectura Harghitei.

În Grădina Preoţilor, din Odorheiu Secuiesc, ieri a mai avut loc o comemorare a scriitorului, la care au participat între 600 şi 800 de oameni. Preşedintele PCM, Szazs Jeno, a spus că nu renunţă la respectarea ultimei dorinţe a lui Nyirö, a cărui cenuşă ar fi rămas la Budapesta. Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, spune că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyirö posibilitatea de a se odihni în pământul natal". "Putem să observăm o serie de reacţii isterice, paranoide şi comice din parte noului Guvern român." Kover Lazslo, preşedintele Parlamentului ungar

CINE A FOST NYIRÖ

Născut pe 8 iulie 1889 în Jimbor, jud. Braşov, a fost unul dintre cei mai reprezentativi intelectuali maghiari din Transilvania, preot, scriitor, ziarist. Conform unor documente, a fost căpetenia uneia din "grupele teroriste, şovine şi fasciste" care au terorizat şi ucis români la Cluj, în zilele sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940. EVOLUȚIA SCANDALULI DIPLOMATIC:

  • Primul mare scandal al campaniei electorale: FASCISTUL MAGHIAR József Nyírő, înhumat la Odorheiul Secuiesc
  • Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE, pentru criticile aduse guvernului român
  • Parlamentul ungar: România să-și clarifice poziția legată de reînhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro
  • "Apostolul secuilor" se întoarce în Transilvania!
  •  MAE nu e de acord cu înhumarea lui Nyirő József în România. Politicienii unguri insistă
  • Ungurii şi românii, ca şoarecele cu pisica
  • Urnă cu presupusa cenușă a „apostolului secuilor”, găsită în Harghita
  • Reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată. Oficial al Ambasadei Ungariei, convocat la MAE
  • Ponta despre cazul Nyiro Jozsef: Guvernul îşi menţine poziţia. Scriitorul, persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste