Onţanu: un primar fără planuri

Onţanu: un primar fără planuri

Edilul sectorului 2 nu a beneficiat de o planificare eficientă a veniturilor: a dat mai mulţi bani pe ajutoarele sociale decât pe asfaltări.

„Evenimentul zilei“ continuă astăzi prezentarea modului în care edilii Capitalei au cheltuit bugetele primăriilor pe care le administrează. Dacă ieri am arătat că „Andrei Chiliman - sectorul 1 - este un primar cu un buget prea mare“, astăzi arătăm că sectorul 2, condus de PSD-istul Neculai Onţanu, se menţine pe locul doi în topul administraţiilor cu cel mai mare buget. Cu toate acestea, studiile celor de la Primăria Capitalei nu l-au scos foarte gospodar pe edil. Administraţia acestuia „nu a beneficiat de o planificare eficientă a veniturilor“, care a avut repercusiuni asupra cheltuielilor, alăturându-se astfel sectorului 1 în topul excedentelor bugetare, cu un total de 153 de milioane de lei.

Numărul mare de profesori a determinat ca administraţia condusă de Onţanu să cheltuiască cel mai mult dintre toate sectoarele în domeniul educaţiei - 546 de milioane de lei - cu 1/3 mai mult decât sectorul 5 şi cu 5% mai puţin decât sectorul 1. Şi dacă Onţanu a primit o bulină roşie şi „s-a luat la întrecere“ în dezvoltarea învăţământului cu Andrei Chiliman de la sectorul 1, bulinele negre apar când vine vorba de excedente bugetare, salubrizare şi transporturi.

Mai puţini bani la salubrizare şi drumuri Deşi nemulţumirile principale ale bucureştenilor au rămas drumurile proaste şi mizeria, asfaltă rile şi strânsul gunoaielor de pe stradă nu au stors foarte mult punguţa cu bani a administraţiei locale. „Capitolului transporturi, de fapt administrarea străzilor, i-au fost alocate în medie numai 6% din bugetul local, în condiţiile în care media municipală a fost de 9%. În acest caz, ponderile au scăzut de la 11% în 2004 la peste 3% în 2006 şi 3,7% în 2007“, se arată în analiza municipalităţii. Astfel, în total, sumele cheltuite pe drumuri s-au ridicat doar la 72 de milioane de lei, în condiţiile în care, în sectorul 3, unde s-a înregistrat un buget cumulat mai mic, au fost alocaţi de cinci ori mai mulţi bani. Sectorul lui Onţanu nu a prins un loc pe podium nici la concursul „Cine dă mai mulţi bani la salubrizare?“. Cu o valoare a cheltuielilor de 150 de milioane, sectorul 2 s-a mulţumit să ocupe doar locul 4 la nivelul Capitalei, după sectoarele 3, 1 şi chiar 6, unde bugetul pe 2007 a fost cu 100 de milioane mai mic. Locul 3 în topul sectoarelor cu excedente Administraţia condusă de primarul Onţanu nefiind una foarte eficientă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor, concluzia analizei municipalităţii este: „Sectorul 2 beneficiază de mai multe resurse decât are nevoie sau decât poate utiliza“. În lipsa unor proiecte de investiţii şi a unor politici de management coerente, în ultimii doi ani financiari, sectorul a înregistrat excedente majore: câte 74 de milioane de lei în 2006 şi 2007. În ciuda acestui fapt, în 2005, administraţia a împrumutat 265 de milioane, iar în 2007 - 234 de milioane. Valoarea excedentelor îl situează pe Onţanu după Andrei Chiliman de la sectorul 1, care a reuşit să acumuleze la capitolul bani necheltuiţi aproximativ 400 de milioane de lei, şi după Adrian Inimăroiu, sectorul 4, cu peste 200 de milioane de lei. Ordine şi ajutoare sociale În ciuda multor aspecte negative, managementul sectorului 2 a avut şi „părţile sale bune“. Creşterea destul de spectaculoasă a veniturilor a fost una remarcantă, în 2007 sumele totale intrate în bugetul local erau cu 12% mai mari decât media municipală, se arată în analize.

Statistica cheltuielilor vine să întărească culoarea politică a edilului. Domeniile în care s-au înregistrat evoluţii notabile au fost serviciile sociale şi ordinea publică. Referitor la serviciile şi ajutoarele sociale, cheltuielile au crescut cu peste 150%, de la 32 de milioane în 2004 la 82 de milioane anul trecut, o evoluţie unică la nivelul municipalităţii. Şi serviciile de ordine publică (poliţie comunitară, echipe speciale de intervenţie) au primit „o atenţie“ sporită: 11 milioane în 2006 şi 16 milioane în 2007, edilul Onţanu situându-se pe locul 2 după Andrei Chiliman, care a alocat anul trecut 18 milioane pentru dezvoltarea aceluiaşi domeniu. DECLARAŢIE DE AVERE

Case şi terenuri > Două terenuri intravilane în Ilfov în suprafaţă totală de 1.262 mp > Un apartament în Bucureşti şi două case în Voluntari în suprafaţă de 459 mp > Bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 15-25.000 de euro > Împrumuturi la bănci - 77.500 de lei şi de la persoane fizice - 35.000 de euro

> A câştigat anul trecut din indemnizaţia de primar - 67.002 lei TOP Venituri şi cheltuieli În 2007, după indicatorii bugetari calculaţi pentru fiecare bucureştean în parte - din cei 359.107 înregistraţi pe raza sectorului - analizele municipalităţii arată că administraţia condusă de Neculai Onţanu se situa pe următoarele poziţii între sectoarele municipiului: > locul 2 la venituri totale ale bugetului local > locul 2 la venituri din cote defalcate şi venituri locale > locul 2 la venituri de la bugetul de stat > locul 2 la cheltuieli totale ale bugetului local > locul 2 la ordine publică > locul 4 la salubrizare > locul 3 la administrarea străzilor (exclusiv din bugetul local) > locul 2 la cheltuieli de personal

> locul 4 la cheltuieli cu bunuri şi servicii > locul 1 la cheltuieli cu serviciul datoriei publice > locul 4 la cheltuieli de capital (exclusiv din bugetul local).

Ne puteți urmări și pe Google News