Evenimentul Zilei > International > EVZ DEZVĂLUIE: Omul de legătură dintre Marga şi Putin este colonel GRU
EVZ DEZVĂLUIE: Omul de legătură dintre Marga şi Putin este colonel GRU

EVZ DEZVĂLUIE: Omul de legătură dintre Marga şi Putin este colonel GRU

Ministrul român de Externe se laudă cu prietenia unui colonel GRU din anturajul lui Putin, coleg de facultate cu Carlos "Şacalul".

"Există foarte multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi, şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filippov, care îmi spunea că România vrea să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie. Această idee nu există, indiferent cine e la guvernare!"

Declaraţia uluitoate, prin care noul ministru de Externe punea cruce Basarabiei, în chiar ziua înscăunării lui Putin la Kremlin a produs uluire şi nelinişte. Era bomboana pe coliva unui discurs în care Marga pledase pentru schimbarea politicii externe a României şi orientarea ei spre Rusia şi China.

La nici o săptămână, bomba vine tot de la Răsărit. Prestigiosul jurnalist Petru Bogatu, comentând materialele din "Evenimentul zilei", dezvăluie cine este misteriosul prieten comun al lui Marga şi Putin.

Vladimir Mihailovici Filippov a fost ministru al Învăţământului în Rusia, din 1998 până în 2004, numit la insistenţele comuniştilor lui Ghenadi Ziuganov, scrie Bogatu în "Jurnal de Chişinău". Avea şi o poreclă ciudată: "ministrul prieteniei popoarelor".

Secretar de partid şi rector la forjeria spionalui rus

Aceasta, deoarece întreaga carieră a lui Filippov este legată de Universitatea "Prieteniei Popoarelor – Patrice Lumumba" de la Moscova, patronată de GRU, serviciul de informaţii externe al armatei ruse. Aici îşi făceau studiile tineri din lumea a treia. "Era o adevărată forjerie de cadre pentru spionajul militar al URSS", scrie Petru Bogatu. Nimeni nu era admis aici fără a fi fost în prealabil racolat de GRU.

La "Patrice Lumumba" a învăţat, între alţii, unul dintre cei mai mari terorişti ai lumii, Carlos Ramirez Sanchez, zis "Şacalul", cu care Filippov a fost coleg.

Vladimir Mihailovici, chiar dacă a ajuns doctor în matematică, a fost tot timpul un politruc, mai dezvăluie ziaristul de la Chişinău. Filippov a fost multă vreme secretar de partid la Universitatea Lumumba, iar după dispariţia URSS, a ajuns rectorul ei.

Apartenenţa la GRU a lui Filippov şi gradul său de colonel au fost dezvăluite de ziarul "Moskovski komsomoleţ", la sfârşitul anilor 90. Mark Deitch, autorul demascării lui Filippov, a fost un reputat ziarist rus de investigaţii. A fost, pentru că Deitch a murit acum o săptămână, în Indonezia, încercând să salveze un copil de la înec.

Andrei Marga, în calitate de rector al Universităţii Universităţii Babeş – Bolyai de la Cluj i-a înmânat prietenului său, Vladimir Filippov, de la "Patrice Lumumba", tittlul de Doctor Honoris Causa.

Pe de altă parte, Andrei Marga a fost acuzat de Sebastian Lăzăroiu că ar fi colaborat cu Securitatea, având numele de cod "Andrei Mureşanu". Dar acest nume nu apare printre documentele deja studiate de CNSAS şi primite de la SRI. "Dacă există un alt dosar, acesta este la SIE sau a fost predat de SIE la CNSAS. În momentul de faţă verificăm dacă CNSAS a primit şi alte documente în ceea ce-l priveşte pe Andrei Marga", au declarat pentru "Evenimentul zilei" surse de la CNSAS.

Anterior, Sebastian Lăzăroiu declarase: Am auzit că a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan" sugerând că acesta ar fi fost colaborator al Securităţii şi că numele lui conspirativ ar fi fost "Andrei Mureşan".

"Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger".
ANDREI MARGA, ministrul de externe al României
Citiţi şi:

  • Andrei Marga – pacostea de la Externe
  • Andrei Marga a preluat portofoliul Externelor și a negat orice colaborare cu fosta Securitate
  • Ponta îl va înlocui pe Marga dacă se va dovedi o eventuală colaborare a acestuia cu Securitatea
  • Trecutul lui Marga, reverificat de urgenţă de CNSAS. Florin Abraham: Afirmaţiile lui Lăzăroiu, speculaţii cu iz calomnios
  • Marga: Lăzăroiu fabulează. Nu am colaborat cu Securitatea
  • "Pacostea", pusă la punct de Ponta
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: