În special, „asistăm la o accelerare în Europa și America de Nord. Este încurajator să vedem că mulți lideri comunică populației măsurile necesare pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a proteja operatorii din domeniul sănătății și sistemele de sănătate. Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul persoanelor care au nevoie de paturi în spitale și la terapie intensivă”, continuă Tedros.

„Astăzi, asistentele și medicii sunt mai bine pregătiți pentru a trata mai bine persoanele infectate cu virusul decât în ​​primele zile ale pandemiei. Dar când capacitatea spitalului este atinsă și depășită, este o situație foarte dificilă și periculoasă atât pentru pacienți, cât și pentru angajații din domeniul sănătății. Prin urmare, este important ca toate guvernele să se concentreze pe elementele fundamentale care ajută la distrugerea lanțurilor de transmisie”, avertizează directorul general al OMS.

Prin urmare, următoarele câteva luni „vor fi dure, dar lucrând împreună și împărtășind dispozitive de protecție sanitare care salvează vieți și provizii, cum ar fi oxigenul, dexametazona și vaccinurile, atunci când se vor dovedi sigure și eficiente, putem salva vieți și putem depăși această pandemie”, subliniază Tedros. Directorul general al OMS susține că „împărțirea echitabilă a vaccinurilor este cea mai simplă cale de a proteja comunitățile cu risc ridicat, de a stabiliza sistemele sanitare și de a realiza redresarea economică globală”. (Rador)

Traducerea: Oana Avram