Omagiu anticomunismului

Omagiu anticomunismului

La Washington a fost inaugurat Memorialul victimelor comunismului.

Presedintele american George W. Bush a inaugurat marti, la Washington, un Memorial dedicat milioanelor de victime ale comunismului, comparand lupta impotriva comunismului din perioada Razboiului Rece cu actuala lupta impotriva terorismului.

„Lupta impotriva comunismului este lupta memoriei impotriva uitarii”, a spus el, citandu-l pe scriitorul ceh Milan Kundera. Ceremonia a avut loc la exact 20 de ani de la faimosul apel lansat de presedintele Ronald Reagan la Poarta Brandenburg, prin care-i cerea conducatorului sovietic Mihail Gorbaciov „sa faca sa cada Zidul Berlinului”.

„Regimurile comuniste au facut mai mult decat sa le ia viata victimelor lor, ele au cautat sa le fure umanitatea si sa le stearga memoria”, a spus Bush, estimand ca „prin acest Memorial, noi le restabilim umanitatea si le onoram memoria”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Memorialul - o statuie din bronz inspirata din Zeita Democratiei, ridicata de studentii chinezi in Piata Tiananmen la Beijing, inainte de masacrul din iunie 1989 - este situat in apropiere de sediul Congresului SUA si are scopul de a celebra amintirea a peste 100 de milioane de persoane ucise de  regimurile comuniste, dupa revolutia rusa din 1917.

Martiri cunoscuti, martiri anonimi

Dintre milioanele de victime ale comunismului, Bush i-a dat ca exemplu pe suedezul Raoul Wallenberg si pe preotul polonez Jerzy Popieluszko. Wallenberg a salvat mii de evrei de la exterminarea in lagarele naziste, pentru a fi mai apoi arestat de Stalin si trimis la inchisoarea Liubianka din Moscova, disparand fara urma.

Cunoscut militant anticomunist, parintele Popieluszko a fost ucis de securitatea poloneza in 1984. Bush i-a amintit de asemenea pe ucrainenii morti in timpul foametei aduse de regimul stalinist, de rusii ucisi in epurarile aceluiasi Stalin, precum si de lituanienii, letonii sau estonienii deportati dincolo de Cercul Polar.

Revenind apoi la propriile probleme, liderul american a facut o paralela intre comunisti si teroristii islamici, condusi de o ideologie ucigasa care uraste libertatea. 

Fundatia pentru un Memorial al victimelor comunismului a fost creata la initiativa Congresului american in 1993, dupa patru ani de la caderea Zidului Berlinului si dupa doi ani de la destramarea URSS.

La ceremonia de inaugurare a Memorialului au asistat disidenti din China, Vietnam si Cuba. De asemenea, in multime se puteau zari numeroase fete de varstnici, oameni de 70-80 de ani, emigrati in SUA dupa experiente dureroase in tari comuniste, precum Ucraina, Polonia, Estonia sau Cehoslovacia.

PREZENTA ROMANEASCA

Emil Constantinescu, felicitat de Bush La ceremonia dezvelirii Memorialului victimelor comunismului de la Washington a fost prezent si fostul presedinte roman Emil Constantinescu, in calitate de membru al Consiliului international al Fundatiei Memorialul victimelor comunismului, constituita in 1997. Dupa ceremonie, seful statului american l-a felicitat personal pe Emil Constantinescu pentru contributia sa la despartirea Romaniei de comunism.