Evenimentul Zilei > International > OFICIAL: Rusia AMENINŢĂ ROMÂNIA. Vladimir Putin A DEZVĂLUIT chiar şi LOCUL ATACULUI. Este aşteptată REACŢIA SUA
OFICIAL: Rusia AMENINŢĂ ROMÂNIA. Vladimir Putin A DEZVĂLUIT chiar şi LOCUL ATACULUI. Este aşteptată REACŢIA SUA

OFICIAL: Rusia AMENINŢĂ ROMÂNIA. Vladimir Putin A DEZVĂLUIT chiar şi LOCUL ATACULUI. Este aşteptată REACŢIA SUA

Rusia a transmis recent o ameninţare directă la adresa securităţii României.

Administraţia de la Kremlin este deranjată de sistemele antirachetă instalate în Europa, inclusiv în România, la Deveselu, în judeţul Olt.

Oficialii ruşi consider că instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia este interzisă prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF).

Astfel, conform Mediafax, Ministerul rus de Externe, avertizează că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.

“Suntem extrem de preocupaţi în legătură cu sistemele antirachetă americane instalate în România şi în viitor în Polonia, care sunt interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. În mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice în Europa are rolul contracarării Rusiei. Moscova intenţionează să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii”, subliniază MAE rus.

Şi în trecut Rusia a subliniat “responsabilitatea” montării acestor sisteme şi necesitatea renunţării la acest plan “cât nu este prea târziu”.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

“Am exprimat în mod repetat poziţia şi evaluările privind planul sistemului antirachetă al SUA şi am notat că proiectul intră în contradicţie cu măsurile de consolidare a securităţii şi stabilităţii internaţionale. Cu toate acestea, Statele Unite şi aliaţii continuă să lucreze la acest program destabilizator şi periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puţin credibile. Pe 18 decembrie 2015 au fost finalizate lucrările de construcţie la Deveselu, în România. După fixarea şi testarea echipamentelor, baza va intra în fază de pregătire operaţională în prima jumătate a anului 2016. Instalaţii de lansare MK 41 (Aegis) sunt utilizate pentru acest sistem antirachetă. (…) Acest lucru ne permite să considerăm prezenţa lor o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite”, au mai transmis diplomaţii ruşi.

În replică, Preşedinţia Statelor Unite a precizat că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), dar aceste explicaţii nu l-au convins pe preşedintele.

Putin a avertizat că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică.

“Rusia va lua măsuri de retorsiune în sensul consolidării capacităţilor forţelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antirachetă. Am spus de la început că vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricăror instalaţii antibalistice”, declara Vladimir Putin la finalul anului 2015.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: