Oficial din Ministerul Economiei: Scumpirea gazelor se va produce treptat

Oficial din Ministerul Economiei: Scumpirea gazelor se va produce treptat

Majorarea preţului gazelor naturale se va realiza treptat, pe baza unui grafic, iar industria va fi cea care ar putea simţi cel mai mult şocul, de aceea unii mari consumatori, cum sunt cei din chimie, ar trebui protejaţi, a declarat astăzi Tudor Şerban, consilier al ministrului economiei.

"Pe baza unui grafic, se vor produce măriri de preţuri la gazele naturale. Acest lucru va avea influenţe în industrie, mare consumatoare de gaze. De exemplu, chimia ar putea resimţi mai grav şocul, de aceea trebuie să ne gândim să asigurăm o anumită protecţie pentru marii consumatori, ca în toate statele lumii", a afirmat Şerban, la un post privat de televiziune.

Potrivit acestuia, în 2011 şi 2012, populaţia nu va avea de suportat scumpiri la gaze, dar apoi liberalizarea preţului, care nu va mai fi stabilit de autorităţi, va fi făcută în trepte. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor fi protejaţi. Gazele din producția internă, limitate

Totodată, pe lângă faptul că prețul de vânzare a gazelor către consumatori nu va mai fi stabilit de autorități, și gazele din producția internă trebuie scumpite treptat. În prezent, acestea costă circa 165 dolari pe mia de metri cubi, fațăd e importuri, cotate la 400 dolari. "Gazele nu sunt o resursă infinită şi trebuie tratate la adevărata valoare. Fără această liberalizare a preţurilor, nu putem vorbi de o creştere economică reală", a punctat oficialul ministerial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, potrivit acestuia, şi preţul gazelor din producţia internă va fi majorat gradual, până va ajunge la o valoare comună cu cea a importurilor. FMI: Ajustare în trei pași

Potrivit şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, liberalizarea preţului gazelor naturale ar trebui să aibă un impact limitat asupra inflaţiei.

El a declarat astăzi că procesul de ajustare se va face în trei paşi. Primul pas va fi reprezentat de ajustarea consumului non-casnic. Acest proces va începe în următoarele luni şi se va extinde până în 2013 pentru companii.

A doua fază vizează consumatorii casnici. Acest proces de ajustare va dura până în 2015. "Încă nu am decis când va începe această fază, dar va fi mai lentă şi va începe mai târziu", a punctat Franks.

A treia problemă este definirea consumatorilor vulnerabili. Va urma un proces de definire a mecanismelor de protejare a categoriilor mai vulnerabile, mai sărace. Ministerele Muncii şi Finanţelor vor stabili cine sunt consumatorii vulnerabili. Gospodăriile care au venituri mari vor trebui să plătească un preţ mai mare. Avem câteva luni la dispoziţie pentru a defini cum şi câte gospodării vor fi protejate.