Obama: "SUA vor ieşi mai puternice din criză"

Obama: "SUA vor ieşi mai puternice din criză"

Preşedintele Barack Obama a prezentat astăzi o agendă ambiţioasă care necesită "resurse semnificative", deşi el ţinteşte să înjumătăţească deficitul bugetar până în 2013, la finalul primului său mandat, anunţă CNN.

În primul său discurs în faţa celor două Camere reunite ale Congresului, Obama a spus că este timpul să se acţioneze îndrăzneţ, nu numai pentru a revigora economia, ci şi "pentru a construi o nouă fundaţie pentru o prosperitate de durată".

"În vreme ce preţul acţiunii va fi mare, pot să vă asigur că cel al inacţiunii va fi şi mai mare", a declarat Obama.

Preşedintele a avut un discurs optimist: "vom reconstrui, ne vom reveni, iar Statele Unite ale Americii vor ieşi (din criză – n.r.) mai puternice decât înainte".

Ne puteți urmări și pe Google News

Deficit de un trilion de dolari Obama s-a concentrat pe cele trei priorităţi ale bugetului pe care îl va prezenta Congresului în această săpătmână: energie, sănătate şi educaţie. Însă el a amintit că bugetul va reflecta realitatea moştenită: un deficit de un trilion de dolari, o criză financiară şi o recesiune usturătoare.

Obama a spus că administraţia sa a identificat deja cheltuieli guvernamentale de două trilioane de dolari la care se poate renunţa în viitorii zece ani.

El a preconizat că, datorită planului de 787 de miliarde de dolari pe care l-a semnat săptămâna trecută, SUA îşi vor dubla rezervele de energie regenerabilă în viitorii trei ani. De asemenea, a spus că ţara va investi 15 miliarde de dolari pe an pentru a dezvolta tehnologii pentru "energii verzi".

Obama vrea ca SUA să aibă cei mai educaţi cetăţeni

Preşedintele american a mai spus că face "o promisiune istorică" în privinţa sistemului de sănătate şi că planul de redresare ar putea duce la găsirea unui tratament pentru vindecarea cancerului. A promis şi "cele mai mari investiţii făcute vreodată" în medicina preventivă.

În educaţie, ţinta pe care Obama vrea să o atingă este ca Statele Unite să aibă cel mai mare procent de absolvenţi de facultate din lume, până în 2020.

"Încet, dar sigur, încrederea se va întoarce, iar economia noastră îşi va reveni", a spus Obama, cerând ajutorul Congresului pentru a face tot posibilul pentru a scoate SUA din recesiune.