Evenimentul Zilei > Actualitate > Zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Polonia
Zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Polonia

Zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Polonia

Guvernul a decis, astăzi, ca duminică, 18 aprilie, să fie decretată zi de doliu naţional pentru victimele accidentului aviatic din Polonia, de sâmbătă, în care şi-au pierdut viaţa cuplul prezidenţial polonez şi alţi zeci de oficiali.

Decizia vine în contextul în care mai multe organizaţii civice şi sindicale au cerut ca ziua în care vor avea loc funeraliile din Polonia să fie declarată zi de doliu naţional şi în România.
Liderii lumii, la funeralii
Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, preşedintele rus, Dmitri Medvedv, omologul lor francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, sunt doar câţiva dintre demnitarii care şi-au anunţat prezenţa la funeraliile naţionale de sâmbătă, din Varşovia, scrie BBC.
“Preşedintele va merge la Cracovia pentru a transmite condoleanţele şi sprijinul poporului american unui important şi de încredere aliat", se arată în comunicatul Casei Albe.
Şi preşedintele Traian Băsescu, premierul canadian, Stephen Harper, vor participa la ceremonii, dar şi oficiali de top din Uniunea Europeană sau Alianţa Nord-Atlantică.
Rugă pentru preşedinte
Între timp, mii de polonezi stau la o coadă uriaşă, ce se întinde pe kilometri buni, ca să intre în Palatul Prezidenţial şi să-i aducă un ultim omagiu cupulul prezidenţial Lech şi Maria Kaczynski.
În ciuda vremii ploioase, oamenii aşteaptă ordonaţi, în tăcere ca să ajungă şi să se reculeagă la catafalc. Sunt familii cu copii, părinţi şi bunici, scrie USA Today. Se stă cam opt ore la rând. Dar nimeni nu se plânge.
"Aşteptăm oricât", spune Alicja Marszalek.
"Vrem să le aducem un ultim omagiu pentru că au fost oameni minunaţi. Preşedintele era un om modest, bine educat, inteligent şi bun".
Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi Prima Doamnă vor fi înhumaţi duminică la  Catedrala Wawel din Cracovia într-o criptă în apropiere de cea a mareşalul polonez Jozef Pilsudski. La Wawel mai sunt înmormântaţi regii dinastiei Jagello.
Alegeri în iunie
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 13 sau 20 iunie, a anunţat astăzi un înalt responsabil al legislativului de la Varşovia.
"Teoretic există trei date posibile pentru acest scrutin. Trei duminici din iunie: pe 6, 13 sau 20", a declarat şeful cancelariei Dietei, Lech Czapla.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.