În goana de a câștiga cât mai mulți bani, rromii au descoperit o nouă metodă de a reuși acest lucru, prin înșelăciune. Noua metodă se numește ”Acoperișul”, iar cele mai multe victime sunt români.

Sistemul este simplu.Romii care se ocupă cu repararea caselor, construirea de acoperișuri și instalarea sistemelor de scurgere distribuie flyere în mai multe orașe din Transilvania.

Ei au oferte foarte atractive pentru repararea caselor și a acoperișurilor, oferind prețuri reduse. În final, cei care apelează la serviciile lor ajung să plătească chiar și de 10 ori mai mult decât prețul anunțat inițial.

Escrocii le oferă, pe hârtie doar, discounturi suplimentare pensionarilor, ei fiind și categoria cel mai ușor de păcălit. Rromii promit prețuri foarte mici comparativ cu media pieței și multe servicii gratuite.

Cum sunt păcăliți clienții

Rromii se prezintă telefonic folosind nume și profesii false. Ca să -i impresioneze pe clienți, la discuțiile inițiale și semnarea contractului, membrii ai grupării au aspect îngrijit și spun că sunt ingineri. De cele mai mult ori, ei nu spun prețul lucrării, ci doar un cost pe metru pătrat. Dar în schimb solicită un avans.
De cele mai multe ori, prețurile finale sunt de câteva ori mai mari. Clienții sunt intimidați, șantajați și amenințați să achite sumele abuzive. De frică, de cele mai multe ori nu depun plângere la poliție de teamă romilor.

Prețuri de 10 ori mai mari decât cele inițiale

În 2017, un constănțean a fost obligat să achite 40.000 de lei, chiar dacă costul inițial era de 4.000 de lei. El i-a reclamat la poliție pe romi. Iar procurorii i-au trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, ameninţare şi alte infracţiuni. Anchetatorii au descoperit alte 23 de victime ale aceluiași grup de gabori.

„Autorităţile sunt pe o mână cu ei, nu le fac nimic. Între timp s-au rafinat şi oferă contracte. În contract nu scriu preţul. Ci doar lista de preţuri ceea ce duce la sume astronomice pentru care ei au semi-acoperire legală. Sunt violenţi şi se vor întoarce. Nu va faceţi iluzii. Instituţiile statului nu păzesc cetăţeanul şi nu fac investigaţîi legate de aceşti gabori.

Eu nu sunt cineva care să fie capabilă să se ţigănească şi am luat-o rău la bani. Când am sunat la instituţîi, mi s-a spus că nu mă va proteja nimeni de ei dacă merg martor”, spune o victimă a reţelei de „gabori”.

Ea a postat acest mesaj pe un blog destinat victimelor unor astfel de înșelătorii: tepeacoperisuri.home.blog.

Pe acest site gășiți o listă cu posibili ţepari, modul în care aceștia acționează şi ce puteți face dacă ați fost păcălit. potrivit antena3.ro.