Poluarea apelor fluviului a survenit după ce nava Nefterudovoz 12M, aflată sub pavilion rusesc, a înregistrat o avarie, după cum a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, o gaură pe fundul rezervorului, care s-a produs în jurul orei 07:30, a dus la scurgeri de motorină pe suprafaţa fluviului, în Dana 54.

Afectează ecosistemul acvatic

Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a prelevat probe de apă din zona afectată, amonte şi aval de aceasta, urmând a fi efectuate în următoarele ore analizele de laborator. Încidentul desfăşurat azi are consecinte asupra şi asupra ecosistemului acvatic.

„Deplasaţi imediat la faţa locului reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi, alături de Administraţia Porturilor Dunării Maritime şi Garda de Mediu au luat măsuri urgente pentru diminuarea efectelor poluării. Astfel, motorina din tancul petrolier avariat a fost mutată într-un alt rezervor (îndepărtându-se astfel sursa de poluare) şi s-a intervenit cu 3 baraje plutitoare (aval de locul incidentului) şi material absorbant (200 de kilograme)”, a explicat Buruiană.