O bancă din România se va vinde săptămâna aceasta

O bancă din România se va vinde săptămâna aceasta

Dificultăţile financiare prin care trece Ciprul i-a obligat pe bancherii din acest stat să accepte voinţa finanţatorilor internaţionali şi să treacă la vânzarea instituţiilor de credit pe care le deţin în alte state.

Drept urmare, săptămâna aceasta, va fi vândută Marfin Bank. Informaţia a fost lansată de Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, în cadrul unei conferinţe de specialitate, citat de Hotnews.ro.

"La Marfin e o chestiune mai specială. Ea are atrasă de la banca mamă o sumă destul de mare şi de asta autorităţile din Cipru au şi acceptat măsurile propuse de noi. Discutăm de câteva sute de milioane de euro. Personal, cred că s-au temut că o nerezolvare a problemelor Bank of Cyprus ar atrage şi căderea Marfin, deoarece Marfin ar fi căazut dacă nu rezolvam Bank of Cyprus. Ideal era să fi făcut un bail in aplicat numai pentru depozitele acţionarului, dar nu aveam bază legală. Eu cred că nu e bine să salvezi o bancă cu banii deponenţilor, dar, cu banii acţionarilor, ideea e binevenită", a declarat Cinteză.

Directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR a mai spus că se găsise un cumpărător, dar acţionarii Marfin Bank nu au fost de acord cu preţul oferit de acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Le găsisem cumpărător, dar au tot lălăit-o pentru că nu le-a plăcut preţul. Asta până le-a impus Troica să vândă. Termenul limită iniţial, de 31 ianuarie, a fost prelungit până la sfârşitul acestei luni. Cumpărători sunt. Portofoliul preluat de Marfin de la Bank of Cyprus este curat, nu are credite neperformante", a precizat Nicolae Cinteză.

Anul trecut, Marfin Bank a preluat clienţii Bank of Cyprus, în urma scandalului din primavara trecută legat de salvarea de la faliment a Ciprului.

CITIȚI ȘI:

  • Ce-au pierdut şi ce-au câştigat bancherii în 2013?
  • Sindicaliștii CEC Bank se raliază în jurul lui Ghețea, demis de Victor Ponta