Evenimentul Zilei > Sport > Noutăţile sezonului 2009
Noutăţile sezonului 2009

Noutăţile sezonului 2009

Noul sezon al Formulei 1 nu va fi unul diferit faţă de cele anterioare doar la nivelul monoposturilor şi al regulamentului, care au suferit schimbări profunde în timpul iernii, scrie L'Equipe.

Calendarul competiţional a fost de asemenea modificat faţă de sezonul trecut. Astfel, două Mari Premii au dispărut, cel al Franţei şi cel al Canadei, iar un nou circuit îşi va face debutul în "Marele Circ", cel de la Abu Dhabi, care va închide sezonul în luna noiembrie.

Fără Magny Cours în 2009

Franţa îşi pierde treptat influenţa în "Marele Circ". O singură echipă, Renault, după retragerea formaţiei Prost GP în 2001, un singur pilot, Sebastien Bourdais, vor fi implicaţi în sezonul 2009 al Formulei 1. Eliminarea Marelui Premiu al Franţei – Magny Cours – din programul competiţional este o nouă lovitură dată automobilismului de viteză.

Marele Premiu a fost exclus din program după ce Federaţia Franceză pentru Automobilism Sportiv şi-a retras susţinerea financiară a evenimentului, care a fost inclus în aproape toate ediţiile competiţiei din 1950, excepţie făcând sezonul 1955.

Marele Premiu al Canadei, o altă victimă a presiunilor finanicare

Retragerea Marelui Premiu canadian, prezent, cu două excepţii, în fiecare sezon al "Marelui Circ" din 1967, a fost de asemenea provocată de probleme financiare.

"Odată cu creşterea costurilor în Formula 1, unui întreprinzător privat nu poate susţine organizarea unui astfel de eveniment. Marele Premiu al Canadei este singurul dintre cele 18 curse incluse în calendar care este condus de un întreprinzător privat. În orice altă parte, acestea sunt organizate şi de guvern", a spus, în octombrie, Paul Wilson, vicepreşedintele planificării cursei de la Montreal. Astfel, organizatorul cursei nu a reuşit să asigure plata a 134 de milioane de euro către FIA, pentru o perioadă de cinci ani, iar cursa a fost anulată.

Noul venit – Marele Premiu din Abu Dhabi

În cadrul eforturilor sale de a cuceri noi teritorii şi pieţe, FIA a decis să adauge în proframul Formulei 1 un nou circuit din Orientul Mijlociu în acest an. După Bahrain, prezent în "Marele Circ" din 2004, Abu Dhabi va găzdui, în 1 noiembrie, ultima cursă a sezonului.

"Formula 1 trebuie să se impună în această regiune. Avem deja alte cinci ţări din regiune pe lista de aşteptare. Plănuim să organizăm 20 de curse pe sezon", a spus Bernie Ecclestone când a decis creearea Marelui Premiu din Emiratele Arabe Unite în 2007.

Circuitul a fost încredinţat germanului Herman Tikle, responsabil pentru crearea curselor recente din Malaezia, China, Bahrain şi Turcia, care nu au reuşit, încă, să se impună în topul preferinţelor fanilor. Circuitul are 5.5 kilometri lungime şi va fi disputat în sens invers acelor de ceasornic, asemenea Marelui Premiu al Braziliei, de exemplu. Cu nouă viraje de dreapta şi 11 de stânga, viteza maximă atinsă pe circuit va fi de 320 de kilometri pe oră, iar cea medie de 198 km/oră.

LISTA MARILOR PREMII DIN SEZONUL 2009

1. Marele Premiu al Australiei – Melbourne – 29 martie
2. Marele Premiu al Malaeziei – Kuala Lumpur – 5 aprilie
3. Marele Premiu al Chinei – Shanghai – 19 aprilie
4. Marele Premiu al Bahrainului – Sakhir, Manama – 26 aprilie
5. Marele Premiu al Spaniei – Barcelona – 10 mai
6. Marele Premiu al Principatului Monaco – Monte Carlo – 24 mai
7. Marele Premiu al Turciei – Istanbul – 7 iunie
8. Marele Premiu al Marii Britanii – Silverstone – 21 iunie
9. Marele Premiu al Germaniei – Nurburg – 12 iulie
10. Marele Premiu al Ungariei – Budapesta – 26 iulie
11.
Marele Premiu al Europei – Valencia – 23 august
12. Marele Premiu al Belgiei – Spa – 30 august
13. Marele Premiu al Italiei – Monza – 13 septembrie
14. Marele Premiu din Singapore – Singapore – 27 septembrie (cursă de noapte)
15. Marele Premiu al Japoniei – Suzuka – 4 octombrie
16. Marele Premiu al Braziliei – Sao Paulo – 18 octombrie
17. Marele Premiu din Abu Dhabi – Abu Dhabi – 1 noiembrie