Evenimentul Zilei > Politica > Noutăți pentru românii din diaspora. Ce trebuie să faci de azi ca să votezi în străinătate
Noutăți pentru românii din diaspora. Ce trebuie să faci de azi ca să votezi în străinătate

Noutăți pentru românii din diaspora. Ce trebuie să faci de azi ca să votezi în străinătate

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anunţat că începând de azi, 28 iulie 2019, ora 12 (ora Romaniei), au început înscrierile pentru alegătorii români care doresc să voteze online la alegerile prezidenţiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate.

Formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019. Reamintim că alegerile prezidenţiale din acest an vor avea loc în zilele de 10 şi 24 noiembrie, datele fiind deja stabilite prin hotărâre de guvern.

Potrivit AEP, înscrierea online se poate face pe portalul www.votstrainatate.ro, creat şi administrat de AEP. Portalul cuprinde două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

AEP menţionează că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

„După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control”, arată reprezentanţii AEP, potrivit digi24.ro

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: