Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a declarat astăzi că stadionul va fi construit de un consorţiu de firme format din ACI SA Cluj, Transilvania Construcţii, DAS Engineering, Grup lV Instalaţii, Con A Sibiu, Universitatea Tehnică, Dico&Ţigănaş şi Bogart SRL.

Suma pentru care acest consorţiu de firme s-a angajat să construiască noul stadion a fost de 115,54 milioane de lei, adică 27,5 milioane de euro, cu 18 milioane mai puţin faţă de suma estimată iniţial de autorităţile judeţene, care era de 45 de milioane de euro.

Preşedintele CJ Cluj a mai spus că, în următoarele zece zile, firmele care au participat la licitaţie pot depune contestaţii. „Aştept cât mai repede finalizarea acestui termen pentru a putea începe procedura de construire”, a spus Tişe.

Referitor la faptul că firma Transilvania Construcţii apare pe lista sponsorilor PDL Cluj, cu suma de 250.000 de lei, Alin Tişe a declarat: „Nu ştiu să fi fost sponsorul meu. Nu ştiu cine anume a sponsorizat partidul, dar acest lucru nu afectează lucrările pe care le vom face la noul stadion”.

Preţul nu va fi majorat

Licitaţia pentru construcţia noului stadion a fost plină de coincidenţe, catalogate de unii politicieni locali ca fiind „dedicaţii” pentru anumite firme apropiate filialei locale a PDL.

Prima dintre aceste controverse s-a referit la preţul estimativ al construcţiei. Pentru aceasta, CJ Cluj a organizat în 2008 o licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate, adjudecată de firma Bogart. Compania a stabilit ca preţ estimativ al lucrărilor suma de 45 de milioane de euro.

Cea de-a doua coincindeţă se referă la o hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj, prin care a fost eliminat un criteriu important privind trierea firmelor care participă la această licitaţie, şi anume experienţă similară în domeniu. Cu alte cuvinte, societăţile care ar fi dorit să participe ar fi trebuit să aibă în propriul palmares construcţia de stadioane similare în Europa.

Cel mai important lucru de care trebuie ţinut cont, chiar dacă autorităţile dau asigurări că vor accepta foarte greu o majorare de preţ, este chiar contractul care va fi încheiat de Consiliul Judeţean Cluj cu firmele care au câştigat licitaţie. În prezent exista o ordonanţă de guvern care permite majorarea preţului iniţial cu până la 50 la sută dacă va fi nevoie de efectuarea de lucrări suplimentare.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a a declarat că nu va admite semnarea unor acte adiţionale pentru lucrările care au fost contracte prin licitaţie.

CITIŢI ŞI:

Un sponsor PDL are cea mai bună ofertă pentru stadion