Noul Cod Penal nu-i va mai trimite pe infractorii mărunţi în judecată
- Adam Popescu
- 3 decembrie 2007, 02:00
Noul Cod de Procedură Penală nu le va mai permite judecătorilor să trimită dosarele penale înapoi la procurori pentru refacerea anchetelor şi le va da avocaţilor dreptul de a consulta, în timpul urmăririi penale, toate actele dosarului în care sunt inculpaţi clienţii lor.
Aşa a declarat, ieri, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, care a anunţat că experţii Ministerului Justiţiei au finalizat redactarea primei secţiuni a noului Cod de Procedură Penală. Acesta urmează să fie supus dezbaterii publice în următoarele zile.
Noul Cod prevede că o anchetă penală va avea două etape. Mai întâi va avea loc faza de investigare a faptelor, în cadrul căreia procurorul va căuta să stabilească dacă în cauză a avut loc o infracţiune.
În această fază, cei cercetaţi vor purta denumirea de „suspecţi“, care vor deveni „inculpaţi“ în momentul în care din investigaţii va rezulta că au comis fapte penale. În acest moment se va trece la faza a doua a anchetei, cea de investigare a persoanei.
La finalul anchetei, actul de acuzare întocmit de procuror va fi supus unei verificări a legalităţii şi temeiniciei, în cadrul unei proceduri speciale, de către un „judecător de Cameră preliminară“. Acesta va respinge dosarul dacă va constata încălcări ale procedurilor sau investigaţ ii incomplete.
Pe de altă parte, proiectul noului Cod de Procedură Penală prevede ca procurorul să poată renunţa la urmărirea penală şi la trimiterea în judecată a persoanelor găsite vinovate de infracţiuni minore, acestea fiind sancţionate, în schimb, doar cu amendă, care trebuie confirmată de un judecător.