Evenimentul Zilei > Justitie > Notar condamnat în dosarul mafiei apartamentelor
Notar condamnat în dosarul mafiei apartamentelor

Notar condamnat în dosarul mafiei apartamentelor

Fostul notar public Roxana Cornelia Oprescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare sub acuzația de complicitate la înșelăciune. Ea a legalizat fără minime verificări sute de acte și a înșelat peste 80 de proprietari de imobile din București. ”Samsarii” de locuințe identificau apartamentele locuite de bătrâni, făceau rost de copii ale actelor de identitate ale acestora și vindeau apartamentele sau terenurile cu ajutorul lui Oprescu.

Complicii notarului, Alexandru Pavel, Marian Aron și Aristița Ion au primit și ei între zece ani de închisoare cu executare și trei ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă, cei patru au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, Oprescu, Aron și Pavel trebuie să plătească unui păgubit 70.000 de dolari și 18.000 de lei, cheltuieli de judecată.
Dată afară prea târziu
Roxana Cornelia Oprescu a activat ca notar public pâna în luna noiembrie 2006, când a fost exclusă din breaslă prin ordin al Ministrului Justiției. Falsurile au fost întocmite începând cu anul 2005 și anchetatorii au început urmarirea penală împotriva fostei notarițe în decembrie 2008. Oprescu autentifica în fals testamente susținând că s-a deplasat la locuința bătrânilor, în urma solicitării acestora, lucru neadevărat. Imobilele erau scoase la vânzare fără știrea proprietarilor de drept, ”vânzătorii” fiind, de regulă, persoane fără adăpost. Dupa ce obțineau documentele necesare vânzarii imobilului, rețeaua de escroci înstraina bunul unui complice, care, la rândul său, îl vindea unui cumpărător de bună credință.
Zeița răzbunării a nenorocit 80 de proprietari
Pâna sa fie dată afară din breaslă, Roxana Oprescu a lucrat ca asociat în cadrul fostului birou notarial “Nemesis”, alături de o altă notăriță controversată. Lidia Seceleanu a renunțat la fosta denumire a biroului notarial dar a păstrat năravurile. Seceleanu a fost cercetată în perioada 2001 – 2009 în 68 de dosare penale. În șase cauze a început urmarirea penală dar cercetările s-au finalizat cu scoaterea de sub urmarire penală sau cu amendă. Prin actiunile sale, fostul notar Oprescu a determinat 80 de familii să se judece pentru recuperarea propriilor imobile. “Nemesis” – numele biroului unde au fost legalizate sute de documente false – reprezintă în mitologia greacă zeița răzbunării, cea care supraveghează ordinea și echilibrul în univers sub raport moral.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: