Nori negri deasupra sistemului bancar german

Nori negri deasupra sistemului bancar german

Commerzbank, a doua instituţie comercială de credit din Germania, a anunţat astăzi că va accesa fonduri guvernamentale în valoare de 8,2 miliarde de euro pentru a-şi stinge nevoia de lichidităţi.

După ce a suferit pierderi nete de 285 de milioane de euro în al treilea trimestru financiar din 2008, Commerzbank s-a decis să apeleze la planul guvernului german de salvare a sistemului bancar - un fond de aproape 500 de miliarde de euro meniţi să susţină recapitalizarea instituţiilor de credit nemţeşti aflate în dificultate.

Condiţii dure « Utilizăm instrumentele puse la dispoziţie de pachetul guvernamental pentru că acest lucru aduce beneficii băncii, angajaţilor şi clienţilor săi », a declarat preşedintele executiv Martin Blessing, conform săptămânalului Spiegel. Accesarea finanţării publice nu s-a făcut însă fără concesii majore din partea băncii. Astfel, Commerzbank nu va asigura investitorilor dividende pentru 2009 şi 2010, iar pachetele salariale ale managerilor vor rămâne sub limita superioară de 500.000 de euro pe an fixată de guvern. În plus, niciun fel de bonusuri nu se vor acorda membrilor consiliului director în următorii doi ani.

Commerzbank nu este singura bancă din Germania care apelează la ajutorul statului pentru a combate efectele crizei financiare mondiale. BayernLB şi Hypo Real Estate şi-au asigurat, săptămâna trecută, cu garanţii guvernamentale, supravieţuirea. Totodată, instituţia de credit cu capital privat HSH Nordbank a anunţat, luni, că va cere o finanţare de aproape 30 de miliarde de euro.

Stigmatul falimentului Între timp, cea mai mare bancă privată germană, Deutsche Bank, şi-a reiterat intenţia de a nu apela la astfel de ajutoare în viitorul apropiat. Josef Ackermann, preşedintele instituţiei în cauză, a declarat că structura pe care o conduce este puternică şi nu are nevoie de finanţare. Săptămânalul Spiegel remarcă presiunea pe care acest gen de declaraţii o creează, aruncând suspiciunea falimentului asupra băncilor care se decid să apeleze la ajutor. «Oricine accesează pachetul oferit de guvern va fi suspectat că este în pragul dezastrului. Trebuie găsită o cale să înlăturăm acest stigmat», a declarat un înalt responsabil bancar, citat de Spiegel.

Ne puteți urmări și pe Google News