Rezultatele unui recent studiu confirmă importanța de somnului pe timp de noapte. Cercetătorii au descoperit că lipsa de somn este strâns legată de boli ca Alzheimer sau Parkinson, deoarece nopţile nedormite determină modificări la nivelul creierului similare cu cele care apar după o lovitură la cap, scrie Daily Mail.

Savanţii susţin că la tinerii sănătoși, participanţi la experiment, după o noapte nedormită s-a identificat o creştere a indicatorilor care apar în cazul leziunilor pe creier.

Profesorul Christian Benedict, de la Universitatea Uppsala, Suedia, a explicat că chemcials NSE și S – 100b sunt biomarkeri pentru leziuni ale creierului, cum este comoția.

"Ceea ce am descoperit a fost că nivelul acestor biomarkeri în sânge a crescut în cazul celor care nu au dormit pe timp de noapte. Chiar dacă nivelul acestor biomarkeri nu este la fel de ridicat ca după un traumatism cranian, rezultatele sunt evidente", a adăugat expertul.

Acesta e subliniat că studiile anterioare au demonstrat deja modul în care creierul foloseşte somnul pentru a se curăța de toxine .

Profesorul Benedict a atras atenţia, că cercetările sale susţin şi studiile anterioare care arată că lipsă de somn creşte riscul de Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă.

"În concluzie, rezultatele studiului indică faptul că o noapte de somn poate fi esenţială pentru mentinerea sănătăţii creierului", a mai spus profesorul Christian Benedict

De altfel, oameni de ştiinţă a au avertizat deja că lipsa somnului poate provoca tulburări, de la dureri de cap, la boli de inimă. În plus, cei care dorm mai puțin de opt ore pe noapte pot avea IQ-ul redus a doua zi.
ARTICOLE POPULARE:

  • A SLĂBIT atât de mult încât SOŢUL său NU a mai RECUNOSCUT-O când s-a întors din Afganistan | GALERIE FOTO

  • PENIBILI DE REVELION. S-au ÎMBĂTAT CRIȚĂ la petrecere și apoi s-au BĂTUT CU POLIȚIA sau au ajuns SĂ SE FACĂ DE RÂS | GALERIE FOTO

  • ALPINIST EXPERIMENTAT, un COPIL de 9 ani. Un BĂIEŢEL a escaladat vârfurile Kilimanjaro, Whitney şi Aconcagua | GALERIE FOTO