Evenimentul Zilei > International > Nicolas Sarkozy, plimbat de Regină cu caleaşca
Nicolas Sarkozy, plimbat de Regină cu caleaşca

Nicolas Sarkozy, plimbat de Regină cu caleaşca

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi soţia sa Carla Bruni, şi-au început vizita oficială de două zile în Marea Britanie. Cei doi au fost întâmpinaţi de prinţul Charles după ce avionul prezidenţial a aterizat pe aeroportul londonez Heathrow. După care au fost escortaţi la Palatul Windsor, unde au fost primiţi de Regina Elisabeta a II-a şi a soţul acesteia, ducele de Edinburgh. Asta înainte ca şeful statului francez să fie plimbat cu caleaşca prin oraş. În această după-amiază Nicolas Sarkozy se va adresa, în franceză, ambelor Camere ale Parlamentului britanic.

Spre seară, însoţit de Carla Bruni vor merge la un banchet organizat în cinstea lor, la Palatul Windsor, iar noaptea şi-o vor petrece într-una dintre camerele Palatului.

Este prima afişare publică a cuplului Nicolas Sarkozy – Carla Bruni de la căsătoria în secret a acestora, pe 2 februarie anul acesta. Scopul oficial al vizitei este relansarea cooperarării dintre cele două ţări iar programul este foarte încărcat.

Este o vizită foarte importantă, în special pentru fostul fotomodel, Carla Bruni, devenită acum prima doamnă a Franţei. De altfel, Carla a luat lecţii de etichetă, la Palatul Elysee, înainte de a se întâlni cu Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii. Eforturile ei au fost însă zădărnicite de celebra casă de licitaţii Christie's care a scos la licitaţie şi a afişat la sediul din Londra un nud al Carlei Bruni, fotografie realizată în perioada în care era fotomodel.

Preşedintele francez va avea o întrevedere, mâine, cu premierul Gordon Brown, prima bilaterală de la învestirea lui Brown în funcţie. Cei doi vor anunţa un plan comun destinat construirii unor centrale nucleare în Marea Britanie. Vor discuta şi despre Afganistan, unde Parisul ar putea trimite încă 1.000 de militari.

(16:20)