Deseori apar în apropierea așezărilor umane, în căpițele de fân sau stivele de paie, în hambare și grajduri (unde sperie caii, oile, viței sau alte animale domestice, deși scopul ei nu este decât să prindă șoarecii), în diferite locuri unde apar șobolani și alte mici rozătoare.

Masculii sunt cei mai „mirositori”. De regulă, atunci când nevăstuicile sunt foarte stresate sau se află în perioada de împerechere, pot emana mirosuri puternice şi neplăcute.

Masculul devine foarte agresiv în perioada de împerechere şi emană un miros greu de suportat. În cazul femelelor, acestea pot face anemie dacă nu se împerechează.

Să ai grijă de o nevăstuică poate fi o adevărată aventură. Sunt animale foarte vesele şi active, şi au nevoie de multă atenţie şi iubire din partea ta.

Nevăstuicile sunt foarte amuzante.  Se numără printre animalele uşor de dresat. Le poţi învăţa să „cerşească” atenţie, să facă tumbe, să iasă la plimbare în lesă. Au o speranţă de viaţă între 7 şi 10 ani şi sunt companioni ideali pentru o persoană activă, care are nevoie de un prieten vesel.

Sunt animale inteligente. Dacă ţi-ai făcut griji în legătură cu mizeria lăsată de nevăstuică, află că aceasta poate fi dresată să-şi facă nevoile la litieră. Curioase şi mereu în căutare să descopere mediul în care trăieşte, nu mică ar fi mirarea să te trezeşti cu nevastuica la … toaletă.

Nevăstuicile se înţeleg bine cu animalele mai mari, gen câini sau pisici însă nu se înţeleg bine cu rozatoarele şi păsările.

Au o toleranţă mare la temperaturi scăzute, dar nu tolerează căldura. Căldura excesivă îi poate fi fatală. Iarna, nevăstuicile sunt foarte haioase când se joacă prin zăpadă.