Netanyahu către noul preşedinte egiptean: respectaţi tratatul de pace din 1979

Netanyahu către noul preşedinte egiptean: respectaţi tratatul de pace din 1979

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a trimis o scrisoare noului preşedinte egiptean Mohamed Mursi în care îl încurajează pe acesta să susţină tratatul de pace semnat în 1979 de cele două ţări, a anunţat astăzi un oficial de la Ierusalim.

În această scrisoare, a cărei existenţă a fost dezvăluită de cotidianul israelian Haaretz, Bejamin Netanyahu subliniază "dorinţa Israelului de a continua cooperarea şi de a consolida pacea", a adăugat responsabilul citat, sub rezerva anonimatului, precizând că misiva a fost trimisă "în ultimele zile".

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, scrisoarea i-a fost trimisă lui Mohamed Mursi, candidatul mişcării Fraţii Musulmani - învingătoare în recentele alegeri prezidenţiale egiptene, prin intermediul ambasadei israeliene la Cairo.

În scrisoare, Benjamin Netanyahu "îl felicită pe Mohamed Mursi pentru alegerea sa şi propune să coopereze cu noul guvern de la Cairo, exprimându-şi speranţa că cele două părţi vor respecta tratatul de pace egipteano-israelian", menţionează publicaţia citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul israelian a subliniat că respectarea acordului este în "interesul celor două ţări", a adăugat Haaretz.

Venirea la putere a preşedintelui Mohamed Mursi, primul şef de stat islamist în Egipt, a provocat preocupare în Israel, în special în ceea ce priveşte viitorul tratatului de pace, primul care a fost semnat de o ţară arabă cu statul evreu şi care este considerat de liderii israelieni ca un acquis diplomatic strategic.

Statul evreu s-a arătat şi mai îngrijorat după ce Mursi ar fi declarat într-un interviu acordat recent că vrea să reia relaţiile cu Iranul, îngheţate din 1979, după ce Egiptul a semnat acordul de pace cu Israelul, în acelaşi an în care revoluţia islamică se înfăptuia la Teheran.

Cabinetul lui Mursi a negat însă imediat aceste informaţii, acuzând agenţia iraniană Fars că a inventat un interviu cu noul lider egiptean.