Nemulţumirile din armată, tratate prin detaşare în Siberia

Nemulţumirile din armată, tratate prin detaşare în Siberia

Un tânăr militar din Rusia care a realizat un videoclip rap despre situaţia jalnică din armată, încercând să tragă astfel un semnal de alarmă, a primit drept "răsplată" transferul în Siberia.

Locotenentul Vitali Efremov a ales această cale modernă pentru a-şi exprima nemulţumirile după ce a fost nevoit să stea în condiţii precare într-o unitate din apropiere de Sankt Petersburg, relevă „The Daily Telegraph“.

Vitali Efremov a realizat videoclipul în stilul piesei „Stan“ a rapperului american Eminem. Versiunea locotenentului rus constă însă într-o scrisoare adresată ministrului apărării Anatoli Serdiukov, în care se plânge de absolut tot - de la duşurile stricate până la remuneraţia necorespunzătoare. Videoclipul îl prezintă pe militar mergând îmbrăcat sumar pe holuri şi făcând un duş într-o sală de baie foarte murdară.   De asemenea, locotenentul Vitali Efremov susţine, în piesa sa muzicală, că autorităţile nu au făcut nimic pentru a respecta promisiunile potrivit cărora militarii profesionişti îşi vor putea cumpăra locuinţe prin intermediul unor credite cu dobândă mică.   În armata rusă sunt înrolaţi, în prezent, 1,2 milioane de militari, în condiţiile în care în perioada sovietică efectivele se ridicau la 4 milioane. Totodată, stagiul militar a fost redus de la 18 luni la un an. Nu în ultimul rând, armata depinde din ce în ce mai mult de profesioniş ti care semnează contracte pe termen determinat. Aceştia sunt însă tot mai pretenţioşi, cer condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii, precum şi salarii şi pensii corespunzătoare.

Deşi videoclipul a atras comentarii răutăcioase, potrivit cărora Efremov ar fi doar un „plângă cios“, statisticile care arată că în armata rusă se înregistrează anual sute de sinucideri şi de dezertări nu pot fi negate.

Ne puteți urmări și pe Google News