Nemții nu cred în competența serviciilor de informații din țara lor. Germania, țintă sigură pentru spioni

Nemții nu cred în competența serviciilor de informații din țara lor. Germania, țintă sigură pentru spioni Sursa foto: Arhivă EVZ

Un sondaj realizat în Germania arată că mai mult de jumătate din populație nu are încredere în serviciile interne de spionaj. Nemții cred că autoritățile competente nu pot face față spionilor străini.

Instituţia de cercetarea a opiniei publice YouGov a realizat un studiu în legătură cu încrederea populației din Germania în serviciile interne de informații. Acest sondaj a arătat că mai mult de jumătate dintre germani, 55%, consideră că autoritățile din țara lor nu pot face față corespunzător unor spioni străini. Doar 20% din populație crede că serviciile de interne de informații sunt la înălțimea provocărilor actuale, iar 25% nu au avut nicio părere în legătură cu acest subiect.Motivul pentru care a fost realizată această evaluare poate fi reprezentat de un eveniment care a avut loc la sfârșitul anului trecut. Asupra unui cetățean german, care făcea parte de o lungă perioadă de timp din Serviciul Federal de Informații (BND), au existat suspiciuni că era agent dublu. Ulterior, un serviciu de informații din Rusia a transmis la acel moment că persoana în cauză a fost arestată și acuzată de trădare.

Când a fost găsit ultimul spion în BND

Ultimul spion din BND a fost descoperit în anul 2014. La doi ani distanță acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru toată perioada în care a spionat. Acesta ar fi transmis informații către serviciul de informații american CIA. Au fost înregistrate tot mai multe cazuri de spionaj în Germania în ultima perioadă.

În cele mai multe dintre era implicată și Rusia. Serviciile de informații germane și-au ridicat nivelul de alertă odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Un ofițer german în rezervă a primit o pedepasă de închisoare cu suspendare pentru un an și nouă luni. El a fost acuzat la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut pentru spionaj în folosul Rusiei.

Sondajul a mai arătat că persoanele care au votat pentru creștin-democrați, verzi sau social-democrați sunt cele care au încredere în serviciile de contrainformații din Germania. Susținătorii partidelor Alternativa pentru Germania sau Partidul de Stânga sunt de acord cu desființarea Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei ca serviciu secret, transmite Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News