Serviciile de informații germane, zguduite de vestea că un ofițer german a furnizat informații Rusiei 

Serviciile de informații germane, zguduite de vestea că un ofițer german a furnizat informații Rusiei  Russiagate. Anchetă de proporții la Parlamentul European. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Thomas Haldenwang, șeful Biroului German pentru Protecția Constituției (BfV), agenția națională de informații a țării, a vorbit despre serviciile de informații ruse în fața Parlamentului. El a numit Rusia un „actor agresiv care apelează la mijloace și motive necinstite”. 

Cu doi ani mai devreme, el avertizase în privința metodelor serviciilor de informații rusești. Invazia Ucrainei de către Rusia a reprezentat o „agravare a tuturor factorilor anteriori”. În stânga lui Haldenwang, purtând o cămașă albastră cu cravată mov și ochelari fără rame, stătea Bruno Kahl, președintele BND, serviciul de informații extern al Germaniei. Părea relaxat pe 17 octombrie, probabil neștiind la acel moment că propria sa agenție devenise o victimă a acelei agresiuni rusești. 

Pe 21 decembrie, ofițerii Oficiului Federal de Poliție Criminală (BKA) l-au arestat pe Carsten L., șeful unei unități BND, la Berlin. Procurorul federal german, Peter Frank, l-a acuzat că a furnizat informații secrete Rusiei. Berlinul a rămas tăcut cu privire la această problemă. Doar ministrul federal al justiției, Marco Buschmann, de la Partidul Liber Democrat (FDP), a comentat, încercând să îndrepte situația. 

Metodele serviciilor de informații rusești

Sebastian Fiedler, omul de referință pentru politica penală pentru grupul parlamentar al social-democraților din Bundestag, consideră că această reacție este „oarecum exagerată”. În cele din urmă, operațiunea împotriva lui Carsten L. fusese un succes. „Dar mai presus de toate, vedem acum ceea ce este dispusă și capabilă să facă Rusia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul agent KGB, Vladimir Putin, și-a îmbunătățit serviciile de informații pentru a deveni cel mai important pilon al aparatului său de putere. Ele sunt un element cheie al ofensivei sale împotriva Occidentului. Serviciile ruse de informații influențează partidele politice din democrații și din alte părți, se amestecă în alegeri libere, stimulează proteste în Occident cu informații false, se infiltrează în rețelele guvernelor occidentale, asasinează dizidenții și compromit funcționarii publici occidentali.

Dar factorii de decizie din Germania au preferat să pretindă că războiul din umbră cu Rusia s-a încheiat. Ei au ignorat avertismentele propriilor autorități de securitate ale Germaniei și au subestimat ambiția de supremație deținută de Putin. De ani de zile, departamentele de contrainformații ale BfV și ale Serviciului de contrainformații militare au suferit din cauza lipsei de personal.

Acuzația de trădare

Eforturile de contrainformații la BND – investigarea și infiltrarea serviciilor de informații străine – au fost întrerupte în timpul mandatului cancelarului Gerhard Schröder, un prieten al lui Putin, în 2002. Chiar și în cadrul autorităților de securitate, mulți au considerat decizia ca pe o greșeală.

Anchetatorii de la Parchetul Federal și de la BKA lucrează în continuare pentru a clarifica incidentul. Carsten L. nu a comentat încă acuzațiile, avocații săi refuzând să comenteze. Procurorul federal îl anchetează pe agentul BND nu pentru „activitatea de agent de informații”, ci pentru „trădare”. Este o acuzație mult mai serioasă.

Dacă acea infracțiune ar fi dovedită, Carsten L. ar fi creat „riscul unor prejudicii grave la adresa securității externe a Republicii Federale Germania” prin trădarea unui secret de stat. Cazul ar fi unic în istoria recentă a BND. Carsten L. a avut acces și la o multitudine de documente cât a fost șef de unitate în departamentul de Informații Tehnice (TA), potrivit Der Spiegel.