Fostul viceministru iranian al Apărării a fost executat. Alireza Akbari a fost acuzat de spionaj în folosul Marii Britanii și de „corupție pe Pământ”

Fostul viceministru iranian al Apărării a fost executat. Alireza Akbari a fost acuzat de spionaj în folosul Marii Britanii și de „corupție pe Pământ” Sursa: Wikimedia

Fostul viceministru iranian al apărării, Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj, a fost executat prin spânzurare. Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005)

Alireza Akbari, care avea 61 de ani şi dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, fusese condamnat pentru "corupţie pe Pământ şi pentru atingere adusă securităţii interne şi externe" a Iranului, pentru că "a transmis informaţii" către serviciul secret britanic MI6.

Ministerul iranian al Informaţiilor a descris cazul lui Akbari drept ''unul dintre cele mai importante de infiltrare'' în sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ''un spion-cheie'' pentru MI6 în virtutea poziţiei sale importante şi a furnizat Marii Britanii informaţii notabile, potrivit agenției Mizan.

După anunţul condamnării sale la moarte prin hotărârea care este definitivă după respingerea recursului de către Curtea Supremă iraniană, Marea Britanie a cerut miercuri Iranului eliberarea lui Akbari, ţinând cont de dubla sa cetăţenie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a reacţionat dur pe Twitter: "Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană", a spus el.

Alireza Akbari, apărat de SUA

Vineri, SUA s-au raliat apelului Regatului Unit adresat Iranului de a nu-l executa pe Akbari. "Acuzaţiile împotriva lui Akbari şi condamnarea lui la moarte sunt motivate politic şi executarea lui ar fi inadmisibilă", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Vedant Patel, informând totodată despre o "posibilă executare iminentă".

La 2 februarie 2019, cotidianul guvernamental "Iran" a publicat un interviu cu Alireza Akbari în calitate de "fost ministru adjunct al apărării în guvernul reformist" al lui Mohammad Khatami (1997-2005).

La începutul lunii decembrie, patru iranieni au fost executaţi după ce au fost condamnaţi la moarte pentru "cooperare" cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.