Șeful serviciului de spionaj din Marea Britanie spune că Putin e pe cale să piardă războiului informațional din Ucraina

Șeful serviciului de spionaj din Marea Britanie spune că Putin e pe cale să piardă războiului informațional din Ucraina

De la începerea războiului în Ucraina, Rusia nu a reușit să câștige teren prin războiul informațional pe care l-a purtat împotriva țării pe care a și atacat-o, iar acum riscă să piardă războiul cibernetic, potrivit declarațiilor de vineri ale șefului serviciului de informații GCHQ al Marii Britanii, Jeremy Fleming.

Jeremy Fleming a precizat într-un articol de opinie că ambele țări, atât Rusia, cât și Ucraina și-au folosit capacitățile cibernetice în război.

„Până acum, președintele Putin a pierdut complet războiul informațional din Ucraina și din Occident. Deși acesta este un motiv de sărbătoare, nu ar trebui să subestimăm modul în care dezinformarea rusă se desfășoară în altă parte a lumii”, a scris Fleming.

Acesta a mai precizat că planurile Rusiei din spațiul cibernetic par să nu fie eșuat, iar folosirea de către aceasta a instrumentelor cibernetice a fost iresponsabilă și nediscriminată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform șefului serviciului de spionaj, operațiunile ruse de informare s-au dovedit stângace și au fost contestate de eliberarea de informații. De asemenea, și încercările armatei ruse de a distruge infrastructura digitală a Ucrainei și de a semăna discordie folosind capacitățile cibernetice au fost întâmpinate cu o apărare cibernetică a Ucrainei fermă, profesionistă și eficientă.

Dezinformarea, o componentă importantă a Kremlinului

Fleming a mai spus că dezinformarea a fost folosită de Rusia și în Siria și Balcani, aceasta fiind o componentă importantă a strategiei liderilor de la Kremlin. Cu toate acestea, serviciul de spionaj britanic GCHQ a reușit să intercepteze și să ofere avertismente la timp.

„Este o eroare să spui că cibernetica nu a fost un factor în războiul din Ucraina. Ambele părți folosesc capabilitățile cibernetice pentru a-și urmări obiectivele. Ambele părți înțeleg potențialul integrării confruntării cibernetice și informaționale cu efortul lor militar. Și ambele părți știu că sunt angajate într-o luptă pentru influență și opinie mult dincolo de câmpul de luptă imediat. Este un război digital și cibernetic foarte modern, pe cât este unul fizic brutal și distructiv”, a precizat Jeremy Fleming în articolul său de opinie.

Acțiunile Rusiei, urmărite constant

Serviciul de spionaj britanic a urmărit de mult amenințarea pe care o reprezintă Rusia în ceea ce privește războiul informațional. În prezent, există o imagine clară și în continuă evoluție a obiectivelor sale de informații și militare în spațiul cibernetic.

Jeremy Fleming a mai adăugat că nu puține au fost situațiile în care au fost contestate activitățile ruse care depășeau comportamentul responsabil în spațiul cibernetic.

„Am contestat modurile în care statul rus a închis ochii la puternicele grupuri criminale cibernetice care operează cu impunitate în țară. Și am lucrat cu industria și aliații noștri, pentru a opera în sprijinul Ucrainei, pentru a aborda dezinformarea și pentru a proteja infrastructura cibernetică critică”, a mai spus acesta, potrivit The Economist.