Șeful serviciilor secrete britanice: Rusia nu mai are muniție, iar trupele sunt epuizate

Șeful serviciilor secrete britanice: Rusia nu mai are muniție, iar trupele sunt epuizate Sursa foto: Kremlin

Șeful Departamentului de Securitate și Comunicații al Guvernului Marii Britanii (GCHQ), Jeremy Fleming, va menționa în discursul său de marți că rușii au rămas fără muniție după luni de lupte istovitoare în Ucraina potrivit unui articol publicat de The Guardian, relatează Adevărul European.

Fleming este așteptat marți să aibă o apariție publică rară la think-tank-ul de la Rusi ( Royal United Services Institute). În discursul său, el va menționa pierderile suferite de Rusia de-a lungul lunilor de luptă, argumentând că forțele Moscovei sunt epuizate, iar recenta mobilizare arată semne de disperare.

De asemenea, se așteaptă ca Fleming să vorbească despre o viitoare amenințare din partea Chinei, potrivit unor extrase publicate anterior din discursul său.

Vladimir Putin a făcut erori strategice în războiul din Ucraina, în parte pentru că există atât de puține restricții asupra conducerii sale, va spune șeful agenției britanice de spionaj GCHQ în discursul său de marți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soldații ruși rămân fără provizii și muniții, iar câștigurile inițiale obținute de Moscova sunt anulate, se așteaptă ca Jeremy Fleming să declare, marți, într-un rar discurs public.

„Departe de inevitabila victorie militară rusă pe care mașina lor de propagandă o scanda, este clar că acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă situația”, va spune Fleming.

Ce spun oficialii americani despre Putin

Luni, Moscova a lansat un val de atacuri cu rachete care au vizat Kievul și alte centre urbane importante, ucigând cel puțin 11 persoane, despre care Putin a spus că a fost un răspuns la bombardarea în weekend a podului care leagă Crimeea ocupată de Rusia.

Serviciile secrete occidentale au subliniat în repetate rânduri modul în care consideră că Putin a microgestionat comportamentul forțelor rusești în războiul care durează de șapte luni. Luna trecută, oficiali americani au declarat că se crede că președintele rus a respins o cerere a generalilor săi de a se retrage din orașul Kherson, situat la vest de râul Nipru.

Dar, deși oficialii serviciilor de informații cred că există o neliniște tot mai mare în interiorul Kremlinului în legătură cu evoluția războiului, se crede că poziția lui Putin rămâne puternică. În cazul puțin probabil în care ar fi înlocuit brusc, nu este sigur că ar avea ca rezultat nici o schimbare semnificativă în strategia rusă.

Directorul GCHQ va sublinia costurile pe care Rusia le are de pe urma lunilor de luptă, argumentând că forțele Moscovei au ajuns la epuizare, iar recenta mobilizare a recruților dă semne de disperare. „Știm - și comandanții ruși de pe teren știu - că proviziile și munițiile lor se termină”, va adăuga el.

Se așteaptă ca Fleming să vorbească despre viitoarea amenințare: China

De asemenea, se așteaptă ca Fleming să vorbească despre viitoarea amenințare reprezentată de China, potrivit unui extras publicat în prealabil din declarațiile pe care le va face în fața unui public de specialiști la thinktank-ul Rusi, marți după-amiază.

Eforturile Beijingului de a exploata capacitățile de control și supraveghere din tehnologiile emergente reprezintă „o amenințare pentru noi toți” care trebuie abordată printr-o acțiune occidentală concertată, va spune Fleming, reflectând o opinie larg răspândită în serviciile de informații, potrivit căreia China, mai degrabă decât Rusia, este provocatorul pe termen lung al Occidentului.

Caracterizând situația drept „un moment de ușă glisantă în istoria noastră”, Fleming a avertizat că, în special, China încearcă să controleze sau să influențeze tehnologii precum sistemele de sateliți și monedele digitale în conformitate cu politica sa autoritară și, acolo unde este posibil, să le răspândească la nivel internațional.

Reamintim că Serviciile Secrete britanice au vorbit anterior despre consecințele distrugerii podului din Crimeea pentru Federația Rusă și au explicat, de asemenea, de ce Federația Rusă avansează spre Bakhmut în ciuda presiunii exercitate de AFU în alte direcții.