Evenimentul Zilei > Actualitate > Neagu Djuvara: „Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Este foarte frumos ca sărbătoarea naţională să fie ziua când țara a devenit independentă”
Neagu Djuvara: „Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Este foarte frumos ca sărbătoarea naţională să fie ziua când țara a devenit independentă”

Neagu Djuvara: „Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Este foarte frumos ca sărbătoarea naţională să fie ziua când țara a devenit independentă”

Pe 10 mai este sărbătorită Ziua Regelui, iar data a fost sărbătoarea naţională a României până la venirea comuniştilor la putere. Ziua Regelui este sărbătorită în primul rând de familia regală şi de simpatizanţii ei. Istoricul Neagu Djuvara este de părere că 10 mai este adevărata zi a independenţei României şi susţine ca sărbătoarea naţională a României să fie chiar ziua în care ţara a devenit independentă.

Eu ştiu de ce nu s-a păstrat. Fiindcă domnii deputaţi din 1990 şi 1991 s-au temut de întoarcerea Regelui pe tron. Şi ei asociază ziua de 10 mai cu familia regală. (Nu este aşa?) Nu e adevărat. Este o coincidenţă că cu 11 ani înainte de declararea Independenţei noastre, în mai 1877, cu 11 ani înainte. Întâmplarea face că într-o zi de 10 Mai a sosit principele Carol de Hohenzollern care va deveni regele României. Dar e o coincidenţă, deci să nu confundăm lucrurile. Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Şi este foarte frumos ca sărbătoarea naţională a unei ţări să fie ziua când a devenit această ţară independentă, adică a început să facă parte din concertul european”, spune istoricul Neagu Djuvara, potrivit Digi 24.

Pe 10 mai se împlinesc 149 de ani de la venirea în ţară a lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen, devenit ulterior Regele Carol I. Totodată, pe 10 mai se sărbătoresc şi 138 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României, iar la 10 mai 1881, România a devenit regat.

Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.