Năstase: Băsescu minte din nou când spune că justiţia a fost politizată de PSD
- Departamentul Politic
- 23 mai 2012, 10:22
Preşedintele Traian Băsescu “a minţit din nou" atunci când a afirmat în SUA că justiţia a fost politizată în perioada guvernării PSD, afirmă preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.
“Nu aveam de gând să scriu ceva despre deplasarea lui Traian Băsescu în SUA până am văzut că nu poate scăpa de vechile sale obsesii, pe care, pentru a şi le putea justifica, continuă să mintă despre istoria recentă. Aflat la o cură de relaxare după stresul din ultimele săptămâni - uitând printre altele şi anumite elemente de etichetă - Traian Băsescu se trezeşte din nou minţind despre politizarea Justiţiei în timpul guvernării pe care am condus-o. Un lucru trebuie să fie înţeles: politizarea unui sistem nu se face din vorbe, ci prin decizii. Iar dacă este să ne raportăm la decizii, vestea proastă pentru Băsescu este aceea că, dintre toţi preşedinţii, el este cel care a semnat cele mai multe decrete de destituiri şi numiri în sistemul de Justiţie. Şi nu este vorba de o cursă la 'mustaţă', ci de o diferenţă de mii de decrete din genul celor menţionate", a subliniat Năstase, într-o postare pe blogul personal.
Potrivit fostului premier, doar în primele şase luni din anul 2010, Traian Băsescu a semnat aproape de trei ori mai multe decrete de schimbare a unor procurori şi judecători, decât Ion Iliescu sau Emil Constantinescu pe durata unui întreg mandat.
“Sau, pentru a fi si mai sugestivi, Băsescu a schimbat procurori şi judecători în şase luni, cât nu au făcut-o preşedinţii Iliescu şi Constantinescu, împreună, pe durata unui mandat. În completare, aş menţiona şi că, doar în primii cinci ani de mandat, Traian Băsescu a semnat peste 3000 decrete de schimbare şi numire a unor judecători şi procurori. De vreo 25 de ori mai mult decât a semnat preşedintele Iliescu în mandatul 2001-2004. Deci, cum stă treaba cu politizarea? Iar asta s-a făcut pe fondul unui cadru legislativ prin care cele mai importante funcţii din sistem, mai ales din zona procuraturii, au ajuns să depindă de politic mai mult ca oricând", a explicat liderul CN al PSD.
El a mai afirmat că membri ai fostei guvernări, “în frunte cu Monica Macovei", exprimă acuze de intenţie, “fără nicio noimă, trecând cu vederea faptul că marea 'reformă a Justiţiei' făcută în 2005 face ca procurorul general şi şeful DNA să fie exprimarea unei majorităţi parlamentare". “Acum ministrul Justiţiei este cel care propune 'persoana potrivită', CSM are rol consultativ şi este trimis la plimbare, iar preşedintele semnează. Guvernul este susţinut de o majoritate parlamentară. Şi uite aşa, prin 'reforma' Macovei, principalele instituţii ale procuraturii din România au ajuns parte din Executiv, iar cei care le conduc, un fel de secretari de stat", a mai susţinut fostul premier.
Reformele din justiţie sunt ireversibile şi niciun un partid nu îşi va mai putea subordona magistraţii sau parchetele, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Chicago, în cadrul unei întâlniri cu românii din SUA, în care a notat că nici mass-media nu va mai putea fi făcută “slugă", aşa cum s-a întâmplat în perioada în care Adrian Năstase conducea Guvernul. “Eu cred că sunt şi lucruri ireversibile în România. Spre exemplu, libertatea pe care a început să o simtă justiţia, pentru că am protejat-o de orice fel de ingerinţă. Sunt lucruri care nu mai pot fi date înapoi", a afirmat şeful statului.
Preşedintele a mai spus că nimeni nu va mai putea spune românilor că nu au dreptul la justiţie, “pentru că în justiţie spunem noi ce se face, noi, partidul" şi va fi imposibil “să mai pui parchetele la dispoziţia partidului".