Evenimentul Zilei > International > NASA: Bucăţi din satelitul UARS de 6 tone ar fi ajuns deja pe Pământ. VEZI UNDE
NASA: Bucăţi din satelitul UARS de 6 tone ar fi ajuns deja pe Pământ. VEZI UNDE

NASA: Bucăţi din satelitul UARS de 6 tone ar fi ajuns deja pe Pământ. VEZI UNDE

Agenţia spaţială americană a anunţat în această dimineaţă pe pagina sa de Twitter că bucăţi din satelitul UARS ar fi ajuns deja pe Terra.

UPDATE: Cele mai recente informaţii indică faptul că bucăţi din satelit ar fi pătruns în atmosferă deasupra Oceanului Pacific. Mai multe postări pe Twitter susţin că rămăşiţe din UARS ar fi ajuns şi în oraşul Okotoks, la sud de Calgary, din vestul Canadei.
În ultimele zile, s-au vehiculat informaţii contradictorii privind locul unde vor ajunge bucăţi din satelitul uriaş scenariile indicând nord-vestul Italiei, Canada, Africa sau zone din Pacific şi Atlantic.
Potrivit calculelor, 26 de fragmente din satelit, cu o masă totală de câteva sute de kilograme, ar putea rezista la intrarea în atmosferă.
Totuşi, NASA subliniază că riscul pentru populaţie este foarte redus, iar obiecte spaţiale de talia acestui satelit cad pe Pământ anual.
Satelitul ştiintific UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), cu o masă totală de 6,5 tone, a fost conceput pentru a studia straturile superioare ale atmosferei terestre.
Lansat în septembrie 1991 de naveta Discovery, aparatul a fost plasat la altitudinea de 600 de kilometri.
Conceput să funcţioneze 3 ani, el a rămas pe orbită timp de 14 ani. În 2005, a fost plasat pe o orbită mai joasă şi "adormit". După ciocnirea cu un obiect necunoscut, satelitul şi-a început căderea necontrolată.
UARS nu este cel mai mare satelit care a reintrat în atmosfera Terrei. În 1979, Skylab, de 90 de tone, a căzut în vestul Australiei.
Surse: NASA, CNN, RIA Novosti

<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/5laK2JopaVE" height="315" width="560"></iframe> <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iC1zmLgUjco" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: