Cristian Mungiu si echipa cu care a lucrat la filmul „4 luni, 3 saptamani si 4 zile”, premiat la Cannes, au iesit la scena miercuri, in cea de-a treia seara a Festivalului International de Film Independent „Anonimul”. Proiectia peliculei a adunat cel mai numeros public de pana acum in fata ecranului din camping, unde spectatorii stateau si pe bordura trotuarului, si roata-roata in jurul bancilor.

Majoritatea invitatilor venisera si ei la proiectia mult-asteptata si primita cu aplauze. Swel si Imad Noury, cei doi frati regizori marocani stabiliti la Madrid, care au luat anul trecut Trofeul „Anonimul” cu filmul „Haven’s Doors”, stateau alaturi de Marina Grasic, producatorul de la Hollywood care prezideaza juriul acum. Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies urmareau si ei, absorbiti, ceea ce vedeau pe ecran.

In incheiere, starnit de directoarea festivalului, Miruna Berescu, regizorul si-a bucurat publicul si cu o surpriza: a anuntat ca filmul sau va intra in cinematografe pe 14 septembrie. Insa Mungiu mai pregateste ceva: o caravana care sa-i duca lungmetrajul si in alte orase, unde nu exista cinematografe. Ambitia lui este sa faca astfel si un studiu de piata, prin care sa vada daca intr-adevar romanii nu mai vor sau nu mai au unde sa mearga la film. 

Patapievici i-a felicitat

Criticat pana acum, asa cum povestea Mungiu, si de organizatiile care pledeaza pentru avort, si de cele care pledeaza contra avortului, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” merge pe firul unei singure zi din viata a doua studente, Otilia (Ana Maria Marinca) si Gabita (Laura Vasiliu). Otilia o ajuta pe prietena ei sa faca un avort ilegal in anii ‘80, cu ajutorul unui „felcer specializat”. Jucat impecabil de Vlad Ivanov, „doctorul” Bebe aduna in el tot ce putea fi mai rau din regimul trecut.

Reactiile celor care au venit sa-i ceara autografe si sa-l felicite pe Cristian Mungiu dupa discutia cu publicul arata ce efect a avut filmul asupra spectatorilor. Doua femei din Polonia, care vorbeau perfect romaneste pentru ca studiasera limba in facultate, una la Varsovia si cealalta la Cracovia, i-au cerut un autograf.

„Noi nu suntem de acord cu guvernul din tara noastra si cu interzicerea avortului”, ii spuneau cele doua poloneze, iar una dintre ele era chiar insarcinata. Nu doar cei din public, ci si Horia-Roman Patapievici s-a aratat foarte miscat de ceea ce tocmai vazuse. A venit si l-a imbratisat pe Mungiu, spunandu-i ca a facut un film „minunat”. Mai tarziu, actorul Vlad Ivanov povestea, multumit, cum l-a felicitat Patapievici. „Ai jucat perfect. Te-am urat tot timpul”, ii zisese acesta.

Marturisiri in direct la „Anonimul”

In timpul discutiei de dupa proiectie au intervenit multe femei, printre care si un medic care i-a reprosat lui Mungiu ca nu asa se face un film despre avort. In replica, o sateanca a raspuns intr-un mod care i-a uimit pe toti.

„Eu sunt o femeie din mediul rural, fara facultate. Am avut o prietena pe care am ajutat-o cand a facut avort, iar militienii, ajutati de doctora din sat, au vrut sa-mi faca dosar si sa ma trimita la puscarie”, spunea femeia. Interventia ei la microfon i-a amutit pe toti, cand a marturisit ca prietena ei a murit, iar ea nu si-a revenit niciodata.

„Imi pare bine ca iesit discutia din seara asta si ca a fost o proiectie in aer liber. E un test, pentru ca oricine se poate ridica sa vorbeasca la telefon sau sa mearga la un mic. Vad ca toata lumea a ramas pe scaune pana la capat”, a conchis Mungiu.

SFANTU GHEORGHE

„Anonimul” da filme si excursii cu barca

Filmul, Delta si vremea buna fac combinatia perfecta pentru publicul care s-a inmultit pe zi ce trece la Festivalul International de Film Independent „Anonimul”. De la inceput venisera peste 1.000 de amatori de film la Sfantu Gheorghe, care s-au cazat la corturi, cu 15 lei pe noapte, daca stau doua persoane, sau la casutele cu doua paturi, care costa 75 de lei pe noapte. Faptul ca Sfantu Gheorghe e atat de departe, iar transportul cu salupa sau cu barca motorizata le solicita buzunarele, cu cate 105 lei de persoana, nu i-a impiedicat pe tineri sa vina in Delta.

„E evident pentru oricine vine aici ca tot ce se intampla are legatura cu sufletul. Lucrurile se desfasoara intr-un firesc aproape ireal pentru o tara turbulenta ca Romania. Poti vedea film in oricare moment al zilei sau al noptii. Lumea pare in transa, lucrurile sunt chiar sarbatoresti”, spune Mircea Mihaies.

Daca-i intrebi, majoritatea spun ca, peste zi, mai dau o fuga pe plaja, mai beau o bere la terasa din camping, merg la proiectii in cele trei sali de cinema din Green Village. Seara se inghesuie insa in fata ecranului din camping. 

Pentru cei care vor mai multa activitate si peste zi, campingul are mese de tenis, de inchiriat cu 5 lei ora, sau de biliard,  cu 10 lei. Daca sunt dispusi sa dea 35 de lei de persoana, pot inchiria o barca cu sase pana la noua locuri de la un pescar autorizat sa-i plimbe prin Delta.

Pescarii fac trasee turistice

Ieri-dimineata, invitatii au plecat si ei intr-o astfel de excursie, in cautare de canaluri inguste marginite de stuf, de plauri cu nuferi, de lebede si pelicani. Presedinta juriului la lungmetraj, producatorul american Marina Grasic, dar si fratii regizori Noury, Victor Rebengiuc, Mircea Mihaies si alti participanti au facut o excursie de doua ore cu lotcile prin Delta, pana la insula Sahalin, apoi catre golful din mare din apropierea bratului Sfantu Gheorghe.

Desi un om simplu, pescarul Mircea, unul dintre cei care i-au purtat pe invitati pe apele Deltei, s-a dovedit un ghid veritabil. Si-a servit pasagerii cu „ciulini” de apa, care, spre deosebire de cei din Baragan, au un fruct cu miezul alb si dulce ca al nucilor verzi. „Se si fierb in apa cu sare si au gust ca alunele atunci”, explica Mircea una dintre variantele de a consuma „ciulini”.

De fiecare data cand aparea un pelican sau vreo lebada printre plauri si stufaris, pescarul-ghid ducea barca aproape si le dadea ragazul necesar pasagerilor sa admire si sa fotografieze pasarile. Dar acestia au putut afla si de necazurile oamenilor Deltei. „Pescarii nu braconeaza, noi ducem tot la chelhana. Vin atunci altii si pescuiesc ilegal, iar noua ne interzice pescuitul pe zece ani. Eu ce rau fac, ca produc cat pot si declar totul?”, spune Mircea. (Catalina George)

PROGRAM

„Interview”, asteptat astazi

Pentru sfarsitul de saptamana, cand este asteptat un nou val de turisti, programul festivalului a pastrat cateva filme numai bune de degustat pe indelete. Ieri-seara, a venit randul filmului lui Cristian Nemescu, „California dreamin’”, sa tina spectatorii lipiti de bancile din fata ecranului din camping. Dupa-amiaza, la scurtmetrajele de animatie, o multime compacta se indrepta spre cinematograf.

Tot ieri-noaptea, la o ora cand insa publicul se mai rareste, respectiv 1.50, a rulat unul dintre cele mai asteptate filme; „Interview”, al regizorului Steve Buscemi, remake dupa pelicula cu acelasi nume al lui Theo van Gogh. Acesta ruleaza insa si astazi, de la ora 10.30, in sala 1 din cinematograf. Ii va urma, la pranz, „Flanders”, al lui Bruno Dumont, film recomandat participantilor de Alex.

Leo Serban, care a facut selectie. Din ce a rulat miercuri in competitie, „London to Brighton”, regizat de britanicul Paul Andew Williams, n-a avut prea mare succes la publicul care pleca din sala. La „Four Minutes”, al germanului Chris Kraus, spectatorii au aplaudat cateva minute.