Evenimentul Zilei > Social > Munca în exces te poate ucide. Semnalul tras de Organizația Mondială a Sănătății
Munca în exces te poate ucide. Semnalul tras de Organizația Mondială a Sănătății

Munca în exces te poate ucide. Semnalul tras de Organizația Mondială a Sănătății

Luni, 17 mai, au fost date publicității rezultatele unui studiu realizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Muncii.

Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul unui deces. Cauzele acestor decese sunt bolile cardiace şi accidente cardio-vasculare cerebrale (AVC). Datele sunt publicate într-un studiu comun realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul de deces, arată studiul OMS-OIM. ”A venit timpul ca toată lumea – guverne, angajatori şi salariaţi – să recunoască, în sfârşit, că un program de muncă lung poate antrena decese premature‟, se arată în el.

Această cercetare este o primă analiză mondială cu privire la morţi şi îmbolnăviri cauzate de un program de muncă lung.  Studiul este publicat în contextul în care pandemia covid-19 accelerează evoluţii susceptibile să consolideze o tendinţă de a munci în program prelungit.

Dar studiul,  publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu priveşte, cu toate acestea, pandemia covid-19, ci acoperă anii dinainte. Autorii au sintetizat date provenind din zeci de studii cu privire la sute de mii de participanţi.

Un program de muncă lung poate antrena morţi premature

„Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână reprezintă un pericol grav pentru sănătate (…)A venit timpul ca toată lumea – guverne, angajatori şi salariaţi – să recunoască, în sfârşit, că un program de muncă lung poate antrena morţi premature ”, subliniază dr. Maria Neira, directoarea Departamentului de Mediu, Modificări Climatice şi Sănătate al OMS.

Concluzia studiului este că un program de muncă de 55 de ore pe săptămână sau mai mult timp cauzează un risc de a muri estimat la 35% al unui accident vascular cerebral (AVC) şi la 17% al unei cardiopatii ischemice, în comparaţie cu un program de 35-40 de ore de muncă pe săptămână.

OMS şi OIM estimează că, în 2016, 398.000 de oameni au murit din cauza unui accident vascular cerebral. 347.000 de persoanei au murit din cauza unei boli cardiace, pentru că au muncit cel puţin 55 de ore pe săptămână.

În perioada 2000-2019, numărul morţilor din cauza unor cardiopatii cauzate de un program de muncă lung a crescut cu 42%. Totodată, din cauza accident vascular cerebral, creșterea a fost cu 19%.

Majoritatea decedaților erau persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani, care au muncit 55 de ore sau mai mult pe săptămână în perioada în care aveau vârsta de 45-74 de ani.

Organizația Mondială a sănătății conchide:

„Acum, că ştim că aproximativ un sfert din totalul nivelului morbidităţii estimate legate de muncă este imputată programului lung de muncă, acest lucru este primul factor de risc în boli profesionale”.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: