Motivul pentru care OMS îndeamnă țările bogate să renunțe la vaccinarea copiilor și a adolescenților

Motivul pentru care OMS îndeamnă țările bogate să renunțe la vaccinarea copiilor și a adolescenților

OMS a cerut vineri țărilor bogate să înceteze vaccinarea copiilor împotriva Covid-19 și, în schimb, să doneze vaccinurile națiunilor mai sărace, în timp ce avertizează că al doilea an al pandemiei pare a fi mai mortal.

Directorul OMS îndeamnă ţările bogate să renunţe la vaccinarea copiilor împotriva Covid-19 şi să doneze dozele ţărilor sărace. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat indignarea că o serie de țări bogate vaccinează acum copii și adolescenți, în timp ce statele mai sărace abia începuseră să vaccineze lucrătorii din sănătate și grupurile cele mai vulnerabile.

Tedros Adhanom Ghebreyesus:  Aşa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemieicovid-19 va fi mult mai mortal decât primul

„Înţeleg de ce unele ţări vor să-şi vaccineze copiii şi adolescenţii, însă vă cer să vă gândiţi să renunţaţi şi să donaţi mai degrabă vaccinul Covax”, sistemul internaţional instituit în vederea unui acces echitabil la vaccinuri, a declarat directorul OMS.

În loc să ofere dozele persoanelor tinere și sănătoase, el a cerut țărilor bogate să cedeze dozele schemei globale de partajare a vaccinului Covax și să se asigure astfel că cei mai nevoiași din toate țările beneficiază de protecție.

„În ianuarie, am vorbit despre o potențială catastrofă morală”

El denunţă de luni de zile un naţionalism vaccinal care, din perspectiva penuriei vaccinului disponibil, privează numeroase ţări de puterea de a proteja chiar şi cele mai vulnerabile persoane şi personalul medical, în timp ce Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite promit să-şi vaccineze vasta majoritate a populaţiei până în vară.

„Numeroase ţări sunt devastate de un nivel exploziv al infecţiei, ca de exemplu India, Nepalul, Sri Lanka sau unele ţări de pe continentul american”, a subliniat el, şi continuă:  „Covid-19 a costat deja viaţa a peste 3,3 milioane de oameni, iar aşa cum merg lucrurile al doilea val al pandemiei va fi mult maimortal decât primul”, a avertizat el.

Sistemul Covax a fost privat de o importantă proporţie de vaccinuri anticovid, pe vare credea că le poate distribui în al doilea trimestru al acestui an. India, unde se produce cea mai mare parte a dozelor destinate Covax, a interzis exportul acestora, pentru a lupta împotriva exploziei pandemiei în ţară.

În fața acestei inechități de acces, Tedros a avertizat că lumea va avea parte de mai multe decese, în ciuda sosirii vaccinurilor

„Suntem pe drumul cel bun, dar al doilea an al acestei pandemii ar putea fi mult mai mortal decât primul”,, a spus el.

Franţa şi Suedia au donat câte 500.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford în vederea distribuirii prin Covax. Elveţia ar putea să autorizeze în curând o donaţie de un milion de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, relatează livemint.

Ne puteți urmări și pe Google News