Condiţiile în care asigurații beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave. Informații de la CNAS

Condiţiile în care asigurații beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave. Informații de la CNASSursa foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că persoanele asigurate pot beneficia de servicii gratuite de prevenție, depistare, confirmare și monitorizare a bolilor grave. Pentru a accesa aceste servicii, persoanele asigurate trebuie să se programeze la medicul de familie, care va evalua riscul apariției unor afecțiuni ascunse, fără simptome evidente.

Servicii gratuite de monitorizare a bolilor cronice

În funcție de evaluare, medicul poate recomanda analize medicale gratuite și va interpreta rezultatele în cadrul unei consultații ulterioare. Dacă este necesar, pacientul va fi trimis la un specialist pentru diagnostic și tratament. De asemenea, medicul de familie oferă consiliere pentru reducerea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă sau stresul.

Pacienții diagnosticați cu boli cronice au dreptul la consultații periodice gratuite pentru monitorizarea evoluției bolii, screening-ul complicațiilor și asigurarea continuității tratamentului. În cazul unor afecțiuni grave precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, astmul bronșic sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), medicul poate oferi și consultații suplimentare de monitorizare activă.

În situații de acutizare a bolilor cronice sau de apariție a simptomelor noi, pacientul poate beneficia de alte două consultații gratuite pentru fiecare episod de boală. Acestea includ investigații paraclinice, bilete de trimitere sau alte documente necesare continuării tratamentului.

Măsuri speciale pentru depistarea cancerului

CNAS a detaliat și pașii pe care medicii de familie și specialiștii îi urmează în cazul suspiciunilor de cancer. Pacienții pot beneficia de analize medicale gratuite, radiografii, ecografii sau consultații specializate în regim ambulatoriu ori spitalicesc.

CNAS

CNAS. Sursa foto: Arhiva EvZ

Pe baza biletului de trimitere, medicii specialiști pot acorda consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice, decontând până la trei consultații într-un interval de maximum 60 de zile. După confirmarea diagnosticului, pacienții vor fi incluși în Programul național de oncologie, beneficiind de servicii de diagnosticare, tratament și monitorizare.

Alte beneficii pentru persoanele asigurate

Pacienții asigurați mai pot accesa servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare în ambulatoriu sau sanatorii, transport sanitar neasistat, medicamente compensate și dispozitive medicale. În spitalizare de zi, se pot realiza diagnosticări oncologice și evaluări clinico-biologice, fiind recomandat ca acestea să se efectueze în cel mult 28 de zile de la deschiderea foii de spitalizare.

Serviciile gratuite oferite de CNAS reprezintă un sprijin important pentru prevenția și gestionarea bolilor grave. Prin implicarea activă a medicilor de familie și a specialiștilor, persoanele asigurate pot beneficia de îngrijire completă, de la prevenție și diagnostic până la tratament și monitorizare, crescând astfel șansele unei sănătăți mai bune.