Alimentația necorespunzătoare crește riscul de cancer. Ultimele studii explică mecanismul

Alimentația necorespunzătoare crește riscul de cancer. Ultimele studii explică mecanismulAlimentație. Sursa foto: pixabay

Experții au găsit o legătură cauzală clară între dietele necorespunzătoare și cancer. Nivelurile unui compus organic care oprește genele ce duc la apariția teribilei boli ar crește semnificativ în cazul unei alimentații neadecvate.

Oprește genele de prevenire a cancerului

Un nou studiu a descoperit că metilglioxalul - care este produs atunci când glucoza este descompusă în celule - poate ajuta la explicarea legăturii dintre dieta proastă și cancer. Ei sugerează că o dietă săracă pe termen lung duce la o creștere a producției de metilglioxal, care oprește genele de prevenire a cancerului, crescând riscul de cancer.

Alimentația slabă este asociată cu multe afecțiuni ale sănătății, printre care obezitatea, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerele, inclusiv cele de sân, uter și intestin gros. Aportul ridicat de sodiu, grăsimi saturate și zaharuri poate crește riscul afecțiunilor cronice precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Cu alte cuvinte, dietele bogate în carne procesată, carne roșie, alimente ultraprocesate, grăsimi saturate și zaharuri rafinate cresc riscul de cancer. În schimb, dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale și antioxidanți au arătat efecte protectoare, conform monitorulcj.

Alimentație necorespunzătoare

Alimentație necorespunzătoare. Sursa foto: pixabay

Alimentația necorespunzătoare crește riscul de cancer

Deși se spune că multe alimente sunt asociate cu un risc crescut sau scăzut de cancer, conform Institutului Național al Cancerului niciun studiu nu a arătat încă că o anumită componentă alimentară cauzează sau protejează în mod direct împotriva cancerului.

Acum, un studiu de la Universitatea Națională din Singapore, publicat în CellTrusted Source, a descoperit un mecanism care poate explica de ce alimentația necorespunzătoare crește riscul de cancer.

În studiul celulelor, cercetătorii au descoperit că metilglioxalul, care este produs atunci când celulele descompun glucoza pentru a elibera energie, poate inhiba genele care protejează împotriva cancerului. Ei sugerează că o alimentație proastă duce la niveluri mai mari de metilglioxal, crescând probabilitatea de cancer.

Mutație genetică

„Acest studiu sugerează o potențială corelație între nivelurile ridicate de metilglioxal, un produs secundar metabolic și un model de mutație genetică observat în unele tipuri de cancer. Este un domeniu interesant de explorat în continuare, dar avem nevoie de cercetări de laborator și de teste clinice suplimentare pentru a stabili în mod concludent dacă nivelurile de metilglioxal sunt direct legate de riscul de cancer”, a delcarat dr. Tayyaba Jiwani, manager la Cancer Research UK.

Ne puteți urmări și pe Google News