Pericol pentru sănătate. 11 alimente ultraprocesate pe care le consumăm zilnic

Pericol pentru sănătate. 11 alimente ultraprocesate pe care le consumăm zilnic Mâncare ultraprocesată. Sursă foto: Freepik

De la pâine și cereale la carne și lapte vegetal, multe produse comercializate ca opțiuni sănătoase vin cu multe riscuri. Preparatele au fost supuse unor procese despre care s-a constatat că au efecte nocive asupra sănătății. Alimentele ultraprocesate sunt cele care nu conțin ingrediente alimentare integrale și care au fost supuse mai multor etape de procesare în care se adaugă îndulcitori, coloranți, arome și emulgatori. Aceste substanțe sunt adesea extrase din uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și proteine. Au rolul de a prelungi termenul de valabilitate și de a face alimentele mai gustoase.

O analiză publicată în februarie a constatat că alimentele ultraprocesate au o legătură directă cu 32 de efecte nocive asupra sănătății. Printre acestea se numără bolile de inimă, cancerul, diabetul de tip 2, sănătatea mintală precară și decesul prematur.

11 alimente ultraprocesate pe care le consumăm zilnic

În timp ce alimentele ultraprocesate includ chipsurile și biscuiții pe care consumatorii îi identifică de obicei ca fiind nesănătoși, acestea includ din ce în ce mai multe produse comercializate ca fiind „sănătoase”. Printre acestea se numără cerealele pentru micul dejun, batoanele proteice, laptele vegetal și pâinea. Iată o listă cu cele mai cunoscute alimente procesate pe care le consumi zilnic fără să știi că îți fac rău.

Pâinea

Cele mai multe pâini disponibile în supermarketuri conțin amidon modificat și aditivi precum emulgatori și gume vegetale - chiar și pâinile cu semințe sau cu aluat cu ingrediente naturale, care par sănătoase.

Carne procesată

Șunca, cârnații, mezelurile feliate și salamul pot fi pline de emulgatori, agenți de îngroșare, amidon modificat, fibre adăugate și chiar coloranți și arome adăugate.

Variantele vegane de „carne”

„Carnea falsă” vegană, cum ar fi burgerii, cârnații și șunca, poate fi ambalată într-un material verde și decorată cu plante. Dar este foarte procesată și adesea conține emulgatori, spre deosebire de sursele de proteine vegetariene din alimente integrale, cum ar fi ciupercile sau fasolea.

Laptele vegetal

Laptele vegetal și brânzeturile vegane sunt ultraprocesate, conținând emulgatori, gume vegetale, stabilizatori și arome. Dar unele dintre ele renunță la aditivi, cum ar fi laptele de soia care conține doar apă, boabe de soia, ulei și sare.

Cerealele pentru micul dejun

Multe cereale și băuturi pentru micul dejun conțin maltodextrine, coloranți adăugați, proteine și fibre prelucrate.

Batoane de cereale sau proteice

Batoanele proteice și „gustările sănătoase” ar putea fi un aliment de bază pentru cei care se preocupă de sănătate. Dar sunt pline de fibre și proteine procesate, îndulcitori și zaharuri modificate.

Mâncăruri gata preparate

Mâncărurile gata preparate pot fi pline de aditivi pentru a nu se învechi pe raft. Cu cât lista de ingrediente este mai lungă, cu atât este mai probabil ca preparatul să fie ultraprocesat.

Iaurturi

Iaurturile aromate conțin adesea mai mulți aditivi decât iaurturile simple. Verificați lista de ingrediente pentru agenți de îngroșare, îndulcitori sau arome.

Sosuri de gătit

Sosurile la borcan pentru paste conțin adesea agenți de îngroșare, potențiatori de aromă sau coloranți care nu s-ar regăsi într-un sos făcut de la zero acasă.

Margarina

Margarina poate fi obținută numai prin ultraprocesarea uleiurilor vegetale și este adesea îmbogățită cu emulgatori și coloranți. Untul nu este ultraprocesat.

Mâncare pentru bebeluși

Unele alimente pentru copii sunt ultraprocesate, în special cerealele, biscuiții și mâncarea pentru bebeluși. Aproape o treime din alimentele pentru copii vândute în Regatul Unit sunt ultraprocesate, conform The Guardian .

Ne puteți urmări și pe Google News