Multi dintre romani sunt impotriva tiganilor

Multi dintre romani sunt impotriva tiganilor

Un studiu, realizat de Romani Criss, releva faptul ca aproximativ 40% dintre romani s-au pronuntat favorabil pentru segregarea rromilor.

Cercetarea, realizata de organizatia nonguvernamentala, a presupus testarea unui numar de peste 600 de romani cu un "rasismometru". Printre subiecti s-au numarat mai multi parlamentari, dar si persoane publice sau jurnalisti, informeaza organizatia.

Astfel ca, 31%dintre cei intervievati s-au declarat de acord cu mutarea rromilor, mai mult de jumatate dintre ei (60 %) propunand solutii segregationiste (la periferie sau intr-un loc al lor, un cartier, un oras sau chiar o tara a rromilor, oriunde, dar separati de ceilalti, doar rromi).

"La acest procent de 31 la suta se adauga un altul de sapte la suta de respondenti care au dat raspunsuri extremiste ("rromii sa fie mutati la groapa de gunoi", "la Bug", exprimarea regretului ca nu mai traieste Antonescu sau solutii precum "pistolul" sau "sa moara toti")", se arata in comunicatul remis de Romani Criss.

Ne puteți urmări și pe Google News

In urma interpretarii datelor, s-a ajuns la concluzia conform careia doar 46% dintre respondenti au spus ca sunt impotriva mutarii rromilor din orasele lor, aproape o zecime dintre cei care au dat acest raspuns dorind ca romanii si romii "sa ramana impreuna", pe motiv ca "suntem toti oameni" sau pentru ca "au aceleasi drepturi".

Studiul releva si faptul ca romanii si-au format un stereotip negativ fata de rromi fara sa existe un conflicte prea mari intre acestia. Astfel, 21% dintre subiectii testului, desi nu au avut nicio disputa cu persoanele de aceasta etnie, nu isi doresc sa locuiasca in preajma lor.

Printre subiectii studiului s-au numarat, potrivit organizatiei, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarii de stat Victor Giosan si Gruia Bumbu, parlamentarii Bogdan Olteanu si Olguta Vasilescu, consilierul prezidential Cristian Preda, artistii Damian Draghici, Flavius Buzila si Marius Astilean (Hara), Simona Lupu (reprezentanta Comisiei Europene), Alina Inaeh (CRPP), Mbella (B1TV), Valeriu Nicolae (ERGO), Mircea Toma (Agentia de Monitorizare a Presei).