O sursă din armata libiană a precizat că două aeronave Airbus din Africa de Sud au aterizat pe aeroportul internaţional din Tripoli. Responsabilul militar a sugerat că s-ar putea ca la bordul acestora să se afle Gaddafi şi familia sa, precum şi unii membri ai guvernului libian, care ar urma să plece spre Venezuela.
Colonelul Gaddafi ar fi avansat o singură condiţie pentru plecarea sa: "încetarea imediată a focului şi retragerea trupelor NATO". După îndeplinirea acestor cerinţe, Gaddafi şi familia sa ar fi de acord să părăsească Libia, a adăugat acesta.
Negocieri cu rebelii
În acelaşi timp, alte canale media arabe au confirmat afirmaţia că două avioane Airbus au aterizat, ieri, la Tripoli: în unul se afla o delegaţie guvernamentală, iar celălalt era gol. Se presupune că, la bordul acestuia, Muammar Gaddafi, familia sa şi mai mulţi membri ai anturajului său vor pleca spre Venezuela.
Decizia privind retragerea lui Gaddafi de la putere ar fi fost luată, după toate aparenţele, în urma negocierilor emisarilor săi cu reprezentanţi ai rebelilor, pe insula Djerba din sud-estul Tunisiei. Negociatorilor li s-ar fi alăturat şi un reprezentant al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez. Rebelii au negat însă informaţiile cu privire la aceste negocieri.
Emisarul ONU confirmă
Potrivit altor surse, Gaddafi ar fi grav bolnav şi ar avea nevoie de asistenţă medicală urgentă în afara Libiei, astfel încât el l-ar fi trimis pe consilierul său principal, Bashir Saleh, în Mali, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor franceze şi britanice, pentru a discuta despre "plecarea sa şi a familiei sale".
Deşi convorbirile din Tunisia au fost infirmate de rebeli, desfăşurarea lor a fost confirmată de fostul ministru iordanian de externe Abdel-Elah al-Khatib, numit de ONU pentru a negocia încetarea conflictului din Libia. El a spus că s-a întâlnit, marţi seara, cu reprezentanţi ai ambelor tabere aflate în conflict.