Reacția vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri faptul că nu s-a întors nici până acum aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia.
 
Rezerva de aur a Băncii Naționale, bijuterii, colecții de artă, arhive și obiecte de cult au fost trimise în Imperiul Rus, în timpul Primului Război Mondial. La acea vreme, autoritățile celor două state au semnat un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autoritățile de la Moscova spre România.
 
”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părți, guvernul român și guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu.
 
”Comisia s-a reunit în repetate rânduri… Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în stațiunea română de la Sinaia. Partenerii au căzut de acord să-și intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experți pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declarația Ministerului de Externe de la Moscova, scrie activenews.ro
 
Rezultatele activității vor fi prezentate pe scurt în cadrul următoarei reuniuni, programată să se desfășoare în a doua parte a anului viitor, la Moscova.