Mulţi mocoviţi au recurs la purtarea de măşti chirurgicale umede, pentru a putea respira mai bine.
„Nivelul poluării este din ce în ce mai îngrijorător”, a declarat expertul Alexei Popikov.
39 de grade Celsius
Luna iulie este cea mai călduroasă din ultimii 130 de ani, la Moscova, unde temperaturile au ajuns la 39 de grade Celsius.
Este prima dată, de când se monitorizează vremea din capitala rusă, când temperaturile au ajuns la un nivel aşa de ridicat, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, care a citat serviciul de meteorologie rus.
Efecte
Valul de căldură a produs efecte devastatoare în întreaga ţară, unde au izbucnit aproape 20.000 de incendii, care au distrus 400.000 de hectare de pădure în ultimele săptămâni – echivalentul a mai mult de jumătate de milion de terenuri de fotbal.
Zeci de case au ars, dar nimeni nu a fost rănit, locatarii reuşind să se salveze la timp.
Oficialii din domeniul protecţiei mediului sunt foarte preocupaţi de nivelul ridicat de monoxid de carbon, care afectează aerul, mai ales în Moscova, unde trăiesc 10 milioane de oameni.
Smogul a acoperit întregul oraş, provocând iritaţii ale ochilor, nasului şi gâtului. Autorităţile i-au sfătuit pe oameni să nu iasă din casă şi să ţină ferestrele închise.
Ruşii speră acum că va ploua, dar experţii susţin că ploaia nu va schimba prea mult situaţia, mai ales că cenuşa fierbinte a pătruns bine în sol.