"Monica Bîrlădeanu este o profesionistă"

"Monica Bîrlădeanu este o profesionistă"

Compozitoarea Serena Menarini a explicat cum a învăţat-o pe actriţa română să cânte la chitară.

Lungmetrajul "Maternity Blues", de Fabrizio Cattani, a avut premiera internaţională la începutul lunii septembrie, la Festivalul de film de la Veneţia.

Personajul interpretat de Monica Bîrlădeanu, Eloisa, este o fostă cântăreaţă închisă într-un spital de psihiatrie, după ce a fost judecată şi găsită vinovată de uciderea propriului fiu.

Momentul-cheie al protagonistei este interpretarea unui cântec compus de Serena Menarini; pentru EVZ, cantautoarea a detaliat care au fost dificultăţile legate de secvenţa respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Cum te-ai implicat în "Maternity Blues"? Serena Menarini: Am avut şansa să îl cunosc pe Fabrizio Cattani (cel care a regizat "Maternity Blues" - n.r.) la Roma, în mai 2011, datorită unei prietene de-ale mele, care e PR. Ea a organizat întâlnirea şi, când l-am cunoscut pe cineast, tocmai se pregătea să aleagă muzica pentru film. Care a fost sursa de inspiraţie pentru cântecul interpretat de personajul Monicăi Bîrlădeanu?

DEBUT. Cantautoarea Serena Menarini a făcut primii paşi în lumea filmului odată cu melodia cântată de personajul Monicăi Bîrlădeanu în  "Maternity Blues", de Fabrizio Cattani FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

A trebuit să scriem acest cântec pentru o artistă italiană care tocmai avusese un copil. Aşa că ne-am gândit că ar fi o idee bună să scriem un cântec care să vorbească despre relaţia dintre mamă şi copil. Iar, când i-am trimis lui Fabrizio mai multe cântece (pentru că nu auzise niciodată vreo compoziţie de-ale noastre), s-a gândit imediat că piesa "Da qui" ar fi perfectă pentru film, aşa că am decis să o păstrăm pentru lungmetraj în loc să o dăm altcuiva să o interpreteze. Ce ai vrut să simtă publicul când aude acel cântec? Am vrut să fie emoţionat, să înţeleagă cât de profundă e semnificaţia filmului şi cât de real este personajul Eloisei, interpretat de Monica (Bîrlădeanu - n.r.). Cum a reacţionat Fabrizio Cattani când l-a ascultat? Deşi ascultase foarte multe melodii, a ales-o imediat pe aceasta, pentru că muzica şi versurile erau perfecte pentru film. Nu am schimbat nici măcar un cuvânt. Cântecul din film este identic cu cel pe care l-am scris iniţial.

Ai avut sugestii pentru Monica Bîrlădeanu? La început, în scenariul lui Cattani, Eloisa era actriţă. După ce a ales cântecul, regizorul a schimbat rolul şi a transformat-o în cântăreaţă. Când am cunoscut-o pe Monica, filmam deja în Toscana. Dar ne-am înţeles de la bun început şi era bine pregătită pentru rol, şi fizic, şi sufleteşte. Nu am avut nicio îndoială că va interpreta perfect scena. I-am arătat timp de câteva zile cum să cânte la chitară, pentru că e foarte dificil pentru cineva care nu a mai cântat vreodată la un instrument. Dar Monica a prins repede şi a jucat în secvenţa respectivă fără prea multe dificultăţi. Care au fost greutăţile filmării secvenţei respective? Nu e nimic mai dificil pentru un interpret decât să cânte şi să folosească la un instrument în acelaşi timp. Monica trebuia să joace, să cânte la chitară şi să facă playback în acelaşi timp. E nevoie să spun mai multe? A făcut totul să pară foarte uşor, pentru că ştie să se concentreze şi este o profesionistă. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/msjKFm5HPqk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cum va fi cântecul utilizat în promovarea filmului? Cântecul va apărea pe DVD şi va fi disponbil şi pe web (iTunes etc.). Poate vom găsi o modalitate să îl interpretăm, eu şi Monica, atunci când filmul va fi lansat în cinematografe. Trailer "Maternity Blues" <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YZrbPa-k3CA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Imagini din timpul filmărilor pentru "Maternity Blues" <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OPSuBG1MHIw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>