Modificările fiscale care ne vor schimba viaţa în 2012

Modificările fiscale care ne vor schimba viaţa în 2012

Guvernul ne-a adus, de Sărbători, noutăţi privind taxele şi impozitele. Printre acestea, 50% deductibilitate la achiziţia carburanţilor, care vine, însă, în paralel cu scumpirea motorinei.

Ca de obicei în ultimii ani, la finalul lunii decembrie, sunt aprobate modificări fiscale care urmează să fie aplicate chiar începând cu 1 ianuarie anul viitor. Una dintre cele mai importante este deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru autoturismele destinate transportului de persoane la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, precum şi deductibilitatea TVA-ului aferent achiziţiei acestora şi a combustibilului pe care îl folosesc. "Aceste cheltuieli au devenit nedeductibile în mai 2009, urmând ca măsura să se aplice până la 31 ianuarie 2010. Ulterior, acest termen a fost prelungit, până la 31 decembrie 2011, astfel, începând cu anul 2012, ar fi trebuit să redevină deductibile in totalitate", reaminteşte Mihaela Mitroi, partener pe Consultanţă Fiscală la PwC România.

Noi reguli pentru bănci

Totodată, de anul viitor băncile vor fi supuse Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară IFRS, iar în Codul fiscal au fost prevăzute regulile din acest punct de vedere. Printre acestea, neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul lui 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS atât timp cât sunt menţinute în contul de rezerve.

Începând cu 1 ianuarie, contribuţia pentru pensie va fi datorată obligatoriu pentru indemnizaţia administratorilor so cietăţilor comerciale, indiferent dacă persoana este deja asigurată, spune Mihaela Mitroi. Baza de calcul pentru această contribuţie este plafonată la cinci salarii medii brute.

Impozite mai pentru clădirile nereevaluate

Anul viitor, impozitul pe clădiri datorat de firme va fi majorat în cazul clădirilor care nu sunt reevaluate. Potrivit reprezentantului PwC, cotele de impozit pe clădiri reevaluate, stabilite în mod normal de consiliile locale sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti variază între 0,25% şi 1,5%.

Conform prevederilor aplicabile până la finele acestui an, pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani cota de impozit pe clădiri variază între 5 şi 10%.

Începând cu 1 ianuarie 2012, pentru clădirile care nu sunt reevaluate la finalul anului, impozitul va avea valori între 10% şi 20% din valoarea de inventar a clădirii pentru cele care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani şi între 30% şi 40% din valoarea de inventar pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani. "Cota de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice va fi majorată în cazul clădirilor care nu sunt reevaluate." MIHAELA MITROI, partener Consultanţă Fiscală la PwC România

PREŢURI

Şoferi, se scumpeşte motorina!

O modificare importantă pe care o vor simţi în buzunare proprietarii de autoturisme este creşterea accizei la motorină cu 4,4%, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri.

Din estimările lui Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, mişcarea va scumpi motorina cu circa 2%, anul viitor. Potrivit ministrului finanţelor, bugetul de stat va câştiga 292,3 milioane de lei din această majorare. Potrivit reprezentanţilor OMV Petrom şi Rompetrol, această modificare şi cursul la care se vor calcula accizele în 2012, de 4,3001 lei/ euro, vor duce la o scumpire a benzinei cu 2 bani/litru, iar la motorină cu 9 bani/litru.

"Preţul carburanţilor la pompă este determinat de o multitudine de factori variabili, majoritatea independenţi de activităţile companiilor petroliere, precum evoluţia cotaţiilor internaţionale ale materiilor prime (ţiţei, biodiesel sau bioetanol) sau ale produselor finite, devalorizarea sau întărirea monedei naţionale, evenimente sociale sau politice interne şi internaţionale sau situaţia economică locală şi regională", au explicat reprezentanţi ai Rompetrol, pentru "Capital". Citiţi şi:

  • Guvernul nu este de acord să se mărească taxele locale
  • ATENŢIE! Taxele locale ar putea creşte cu 50%! VEZI cine va plăti mai mult
  • Au cerut sau nu primarii taxe locale mai mari? Varianta lui Ialomiţianu

Ne puteți urmări și pe Google News